Vai pitäisi kädet sitoa!

29.04.2017

TIEDOTE 29.4.2017

Julkaisuvapaa

 

Keskustelu alkoholilain uudistamisesta on saanut sekä vakavia että surkuhupaisia piirteitä.

 

Uudistushankkeessa on toki kosolti hyviä ja kannatettavia osia. Tällaisiin kuuluvat muun muassa pienten, paikallisten panimoiden toimintaedellytysten parantamistoimet, samoin esitykset ravintolabyrokratian vähentämiseksi.

 

En voi kuitenkaan mitenkään kannattaa muutoksia, jotka tähtäävät entistä väkevämpien tuotteiden tuomiseen monikymmenkertaisesti nykyistä laajempaan jakeluun. Yhtä vaikeaa on hyväksyä varsinkin nuorisoon vetoavien niin sanottujen limuviinojen rynnistämistä lähes 6000 uuteen myyntipisteeseen.

 

Hallituksen esitysluonnos johtaisi alkoholin nauttimisen siirtymiseen nykyistäkin enemmän ravintoloista, eli kontrolloiduista tiloista, ”kylille, kaduille ja kujille” sekä perheiden, jopa lasten ja nuorten, alkoholinkäytön merkittävään lisääntymiseen.

 

Jo nyt alkoholin sekä aineelliset että inhimilliset haitat ovat valtavat. Alkoholin kustannukset yhteiskunnalle ovat yli 2 miljardia euroa vuodessa. Alkoholin aiheuttamiin sairauksiin kuolee suoraan vuodessa yli 2200 suomalaista. Näiden lukujen tietoinen kasvattaminen on vastuutonta. Kaiken lisäksi esitetyssä muodossa ehdotus vaatisi näihin haasteisiin satojen poliisin vakanssien perustamista.

 

Jos alkoholin saatavuus olisi meillä esimerkiksi naapurimaitamme vaikeampaa tai, jos sen kulutus olisi meillä ”onnettoman alhaista”, niin hallituksen pyrkimyksiä voisi kenties ymmärtää. Suomessa kulutetaan kuitenkin asukasta kohti muita pohjoismaita enemmän alkoholia. Myyntipisteitä on meillä enemmän kuin muualla Pohjolassa ja alkoholijuomien enimmäispitoisuus on meillä suurin.

 

Perustelut, joiden mukaan Virosta niitä tuotteita kuitenkin saa halvalla, eivät enää jatkossa toimi. Viron hallitus on päättänyt korottaa alkoholiveroa 166 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Hintatasot ovat sen jälkeen Virossa ja Suomessa lähellä samaa tasoa.

 

Kaiken lisäksi, kun Suomi aikoo liberalisoida alkoholipolitiikkaansa, monissa Euroopan maissa suunta on täsmälleen toinen. 

 

On koko demokraattisen järjestelmän häpäisemistä yrittää väittää, että hallituksen esityksessä, joka johtaa edellä sanottujen ongelmien kärjistymiseen, hallituspuolueiden edustajat pakotettaisiin äänestämään niiden puolesta. En tule kuuna päivänä hyväksymään tuollaisia esityksiä.

 

Lisätietoja:

 

Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097

 

23.07.2020MEP Pekkarinen Euroopan parlamentin päätöslauselmasta
16.07.2020Power to X -teknologia voi olla tulevaisuutta!
28.05.2020Pekkarisen metsälausunnot hyväksyttiin
21.05.2020Olisiko aika irrottautua Saksan liekasta?
15.05.2020Mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen: Kyllä hätäavulle, mutta ei yhteisille velkakirjoille!
12.05.2020MEP Mauri Pekkarinen Euroopan parlamentin aluepoliittisen valiokunnan kokouksessa: Turvetuotantoalueet vastaavan tuen piiriin kuin hiilialueet
09.05.2020MEP Mauri Pekkarinen Eurooppa-päivänä: On yhteistyön, muttei yhteisvastuun aika!
20.04.2020Breton vastasi MEP Pekkarisen kirjalliseen kysymykseen akkuteollisuudesta
17.04.2020Mepit Katainen ja Pekkarinen: "Emme tukeneet yhteisvastuullisia uusia rahoitusratkaisuja, korona- tai elvytysbondeja"
21.02.2020EU:n aluepolitiikkaa uudistettava ja arktinen alue huomioitava!

Siirry arkistoon »