Vai pitäisi kädet sitoa!

29.04.2017

TIEDOTE 29.4.2017

Julkaisuvapaa

 

Keskustelu alkoholilain uudistamisesta on saanut sekä vakavia että surkuhupaisia piirteitä.

 

Uudistushankkeessa on toki kosolti hyviä ja kannatettavia osia. Tällaisiin kuuluvat muun muassa pienten, paikallisten panimoiden toimintaedellytysten parantamistoimet, samoin esitykset ravintolabyrokratian vähentämiseksi.

 

En voi kuitenkaan mitenkään kannattaa muutoksia, jotka tähtäävät entistä väkevämpien tuotteiden tuomiseen monikymmenkertaisesti nykyistä laajempaan jakeluun. Yhtä vaikeaa on hyväksyä varsinkin nuorisoon vetoavien niin sanottujen limuviinojen rynnistämistä lähes 6000 uuteen myyntipisteeseen.

 

Hallituksen esitysluonnos johtaisi alkoholin nauttimisen siirtymiseen nykyistäkin enemmän ravintoloista, eli kontrolloiduista tiloista, ”kylille, kaduille ja kujille” sekä perheiden, jopa lasten ja nuorten, alkoholinkäytön merkittävään lisääntymiseen.

 

Jo nyt alkoholin sekä aineelliset että inhimilliset haitat ovat valtavat. Alkoholin kustannukset yhteiskunnalle ovat yli 2 miljardia euroa vuodessa. Alkoholin aiheuttamiin sairauksiin kuolee suoraan vuodessa yli 2200 suomalaista. Näiden lukujen tietoinen kasvattaminen on vastuutonta. Kaiken lisäksi esitetyssä muodossa ehdotus vaatisi näihin haasteisiin satojen poliisin vakanssien perustamista.

 

Jos alkoholin saatavuus olisi meillä esimerkiksi naapurimaitamme vaikeampaa tai, jos sen kulutus olisi meillä ”onnettoman alhaista”, niin hallituksen pyrkimyksiä voisi kenties ymmärtää. Suomessa kulutetaan kuitenkin asukasta kohti muita pohjoismaita enemmän alkoholia. Myyntipisteitä on meillä enemmän kuin muualla Pohjolassa ja alkoholijuomien enimmäispitoisuus on meillä suurin.

 

Perustelut, joiden mukaan Virosta niitä tuotteita kuitenkin saa halvalla, eivät enää jatkossa toimi. Viron hallitus on päättänyt korottaa alkoholiveroa 166 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Hintatasot ovat sen jälkeen Virossa ja Suomessa lähellä samaa tasoa.

 

Kaiken lisäksi, kun Suomi aikoo liberalisoida alkoholipolitiikkaansa, monissa Euroopan maissa suunta on täsmälleen toinen. 

 

On koko demokraattisen järjestelmän häpäisemistä yrittää väittää, että hallituksen esityksessä, joka johtaa edellä sanottujen ongelmien kärjistymiseen, hallituspuolueiden edustajat pakotettaisiin äänestämään niiden puolesta. En tule kuuna päivänä hyväksymään tuollaisia esityksiä.

 

Lisätietoja:

 

Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097

 

21.02.2020EU:n aluepolitiikkaa uudistettava ja arktinen alue huomioitava!
14.01.2020Siirtymärahastoston resurssit tulee kohdentaa oikein
19.12.2019MEP Pekkarinen lausunnonantajaksi EU:n metsästrategiaan
28.11.2019Ilmastokysymystä ei pidä hoitaa pelkoja lietsomalla
06.11.2019Harjoittelijahaku Mauri Pekkarisen toimistolle Brysseliin
17.09.2019Pekkarinen kysyy komissiolta kansainvälisen verkkokaupan pelisäännöistä
16.09.2019Kestävä metsien hoito estää metsäpaloja
04.06.2019Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarisen erityisavustajaksi Petri Neittaanmäki
26.05.2019Kiitos äänestäjilleni!
21.05.2019Maatalous- ja aluepolitiikka keskiössä!

Siirry arkistoon »