Pekkarinen vastaa Vapaavuorelle: Yksi hallinto, ei himmeleitä!

07.03.2018

TIEDOTE

Helsinki 7.3.2018

Julkaisuvapaa

 

Maakunta- ja sote-uudistuksesta voidaan olla monta mieltä. Kaikkine riskeineen ja valmistelun mittavine puutteineenkin, uudistus nyt linjatulta pohjalta on välttämätön ja parempi vaihtoehto, kuin sen tekemättä jättäminen.

 

Uudistuksen tiimoilta löytyy oman profiilin nostajia. Asiantuntevimmat tekevät sen aiheesta. Vakavampaa on kuitenkin se, mistä Helsingin pormestari Vapaavuori eilen kirjoitti blogissaan, mihin vaivihkaa myös eräät muut kokoomus- ja sdp-taustaiset kaupunginjohtajat yhtyvät ja mille vihreissä on vahva kannatus. Heille maakuntauudistus on liki kirosana. Heidän mielestään sote-uudistus voisi toteutua, muttei maakuntauudistus.

 

Maakunnan vastustajien mielestä maakunnittain voitaisiin siis suorilla vaaleilla valita maakunnan laajuinen valtuusto, joka päättäisi kaikesta soten järjestämiseen liittyvistä asioista. Kaikki muu samalla alueella toimiva, samoja ihmisiä ja yhteisöjä koskeva julkinen hallinto pitäisi ilmeisesti jättää nykyiselleen.

 

Eli suorilla vaaleilla valittujen sote-päättäjien rinnalla monia muita päättäjiä. Kunnallisvaalien pohjalta valitaan maakuntien liittojen päättäjät, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa maakunnan aluekehitys, kaavoitus, EU:n aluepolitiikka ja yleinen edunvalvonta.

 

Kokonaan maakunnan päättäjien ulottumattomiin jäisivät maakuntauudistuksen vastustajien mukaan myös maakunnassa olevat lukuisat valtionhallinnon tehtävät, joita hallinnoidaan nyt ainakin kuudesta ministeriöstä. Näitä ELY-keskuksissa hoidettavia tehtäviä ovat muun muassa maakunnan ympäristö-, liikenne-, elinkeino- ja työvoima-asiat.

 

Siis samassa maakunnassa olisi Vapaavuoren ja kumppaneiden mukaan sikin sokin erilaisia päätöksentekijöitä ja moninkertaista hallintoa. Mikseivät nuo sotea varten suorilla vaaleilla valitut päättäjät voisi vastata kaikesta sellaisesta koko maakuntaa koskevasta, mikä ei kuulu kunnille? Sitähän maakunta- ja sote-uudistus tarkoittaa. Kunnilta maakuntauudistus ei vie ensimmäistäkään tehtävää.

 

Soten kannattajat, jotka samalla vastustavat maakuntauudistusta, ovat varsinaisia hallintohimmeleiden rakentajia. Vai ovatko sittenkään? Yhä selvemmältä nimittäen näyttää, että ainakin osa heistä rakentaisi Suomeen hallintomallin, jossa valtion ja kuntien välissä ei olisi minkäänlaista itsehallintoa. Portugalia ja Baltian maita lukuun ottamatta sellainen on jokikisessä Euroopan maassa.

 

Koko maakuntaa, sen kaikkia alueita edustavan maakunnallisen hallinnon korvaisi tuossa ajattelussa maakunnan keskuskaupunki. Sen päättäjien pitäisi voida päättää, ei vain omista asioistaan, vaan myös monista ympäröivän maakuntansa asioista. Tuollainen ei ole kansanvaltaa. Sellaiselle on sanottava ei! Maakuntiin tarvitaan yksi hallinto, ei himmeleitä.

 

Lisätietoja:

 

Eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097

23.07.2020MEP Pekkarinen Euroopan parlamentin päätöslauselmasta
16.07.2020Power to X -teknologia voi olla tulevaisuutta!
28.05.2020Pekkarisen metsälausunnot hyväksyttiin
21.05.2020Olisiko aika irrottautua Saksan liekasta?
15.05.2020Mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen: Kyllä hätäavulle, mutta ei yhteisille velkakirjoille!
12.05.2020MEP Mauri Pekkarinen Euroopan parlamentin aluepoliittisen valiokunnan kokouksessa: Turvetuotantoalueet vastaavan tuen piiriin kuin hiilialueet
09.05.2020MEP Mauri Pekkarinen Eurooppa-päivänä: On yhteistyön, muttei yhteisvastuun aika!
20.04.2020Breton vastasi MEP Pekkarisen kirjalliseen kysymykseen akkuteollisuudesta
17.04.2020Mepit Katainen ja Pekkarinen: "Emme tukeneet yhteisvastuullisia uusia rahoitusratkaisuja, korona- tai elvytysbondeja"
21.02.2020EU:n aluepolitiikkaa uudistettava ja arktinen alue huomioitava!

Siirry arkistoon »