Puhe Keski-Suomen maakuntavaltuustossa

01.12.2017

Keski-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mauri Pekkarinen Jyväskylässä, Keski-Suomen maakuntavaltuuston kokouksessa 1.12.2017.

 

Arvoisat kuulijat!

 

Keski-Suomi on nyt kovassa nousussa. Yritysten liikevaihto ja henkilöstömäärät kasvavat kaikilla toimialoilla. Työttömien määrä on vähentynyt 5000:lla kahdessa vuodessa. Pitkäaikaistyöttömien määrä on puolittunut, nuorisotyöttömyys erittäin merkittävästi.  

 

Aivan poikkeuksellisesti talouden kasvun ja työllisyyden paranemisen trendi on nyt totta maakunnan kaikissa seutukunnissa. Mutta niin pitää ollakin. Kävimme syvällä. Useamman vuoden ajan maan hännillä majaillut maakuntamme on noussut koko maan kasvutilastoissa mitalisijoille.

 

Meillä on mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Suoranainen huoli liittyy siihen, että eräillä paikkakunnilla työikäisen väen määrä vähenee niin dramaattisesti, että ikääntyvien palvelujen turvaaminen voi vaarantua, ellemme yhteisesti sitä estä. Meidän on sitouduttava koko maakunnasta huolehtimiseen.

 

Voimme tehdä maakunnassa itse monessa asiassa entistä enemmän ja paremmin. Ja voimme edellyttää, että myös valtakunnallisissa ratkaisuissa saamme oikeutta. Ja sitä on nyt myös saatu.

 

Kirri-Tikkakoski –välin rakentamispäätöksen jälkeen meillä on aiemmin tehdyillä ratkaisuilla ja nyt tehdyllä valtuuspäätöksellä pääteiden ja rautateiden kunnostamiseen yhteensä 332 miljoonaa euroa. Se on noin 15 prosenttia koko maassa vastaavana aikana tehdyistä valtuuspäätöksistä (2,3 miljardia euroa). Myös alemman asteen tienpidon rahaa saamme nyt väestöosuuttamme selvästi enemmän, jopa tiekilometrejä kohti.

 

Olemme monien vuosien ajan tavoitelleet myös teknisen alan yliopistokoulutusta maakuntaan. Senkin saimme takaoven kautta hoidetuksi niin, että Jyväskylän yliopistossa voidaan suorittaa jatkossa diplomi-insinööriopintoja.

 

Maakuntaohjelmassa me määrittelemme nyt strategiat tulevaan. Me tunnistamme ja tunnustamme yhteisesti suhteelliset vahvuutemme. Bio-, digi-, osaamis- ja hyvinvointitalous sekä matkailu on määritelty sellaisiksi, joilla meillä on joitakin muuta maata selvästi parempia kilpailuetuja.

 

Niiden lisäksi muun muassa maakunnan metalliteollisuus on vahvaa ja myös maatalous menestyy. Ja menestyä pitääkin. Pysyäksemme esimerkiksi väestötavoitteessamme, kasvavana maakuntana seuraavan vuosikymmenen aikana jokaisena vuotena maakuntaan pitäisi saada 1,5 biotuotetehtaan verran uusia työpaikkoja.

 

Yksi suurista haasteista on nyt, miten saada maakunnan valtava osaaminen hyödynnettyä entistä nopeammin ja voimallisemmin vahvuuksien tueksi. Tähän tähtää maakunnan oman innovaatiofoorumin rakentaminen. Erityisesti strategisista kärjistämme on saatava enemmän irti. Jos jätetään Äänekosken investointi pois laskuista, emme ole onnistuneet esimerkiksi juuri biotaloudessa niin kuin pitäisi.

 

Me otamme osaamisesta uutta vauhtia ja pidämme huolta koko maakunnasta.

 

Lisätietoja:

 

Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097

 

17.09.2019Pekkarinen kysyy komissiolta kansainvälisen verkkokaupan pelisäännöistä
16.09.2019Kestävä metsien hoito estää metsäpaloja
04.06.2019Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarisen erityisavustajaksi Petri Neittaanmäki
26.05.2019Kiitos äänestäjilleni!
21.05.2019Maatalous- ja aluepolitiikka keskiössä!
21.05.2019Metsä on mahdollisuutemme
01.05.2019EU:n on keskityttävä suuriin asioihin
08.03.2019Mauri liikkeellä!
23.02.2019Suomen eriarvoistumiskehitykselle on saatava jarrut
30.12.2018Missä vuoden 2011 kaivoslaki on vanhaa huonompi? - Korjattavaa silti löytyy sekä ympäristölainsäädännöstä että kaivoslaista!

Siirry arkistoon »