Ei federalismille - kyllä yhteistyölle!

30.09.2017

Puhereferaatti 30.9.2017

Julkaisuvapaa

 

Eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen Virroilla ja Karijoella

 

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin linjaukset EU:n kehittämisen suunnasta sisälsivät muutamia kannatettavia asioita. Samalla se oli myös aito federalistinen avaus.

 

EU ei ole todellakaan valmis. EU:ssa on synkän taloudellisen sukeltamisen jälkeen yksi valtavan ylijäämäinen kansantalous ja suuri joukko alijäämätalouksia. Sisämarkkinat eivät toimi niin kuin pitäisi. Markkinoille pääsyn tosiasiallisia esteitä on vielä monia. Tehtävää löytyy myös standardisoinnin ja tuoteturvallisuuden edistämisestä. Sama pätee digitaalisiin sisämarkkinoihin. Ideaali yhteisistä ulkorajoista vuotaa. Sisäinen turvallisuus horjuu ja ulkoisen turvallisuuden eurooppalaisessa yhteistyötä ollaan vasta alussa.

 

Näissä asioissa etenemisen tulee tapahtua pääsääntöisesti hallitusten välisenä yhteistyönä. Kunnianhimoisemman yhteistyön askeleita on kyettävä ottamaan myös muun muassa ilmasto- ja energiapolitiikassa ja talouden koordinaatiossa.

 

Macronin linjausten pääsanoma kertoi kuitenkin aidon federalistisesta viestistä. Macronin esitys sisälsi monta ideaa, joiden yhteinen nimittäjä on askel kohti taloudellista yhteisvastuuta ja päätöksenteon siirtäminen askel askeleelta kohti ylikansallista päätöksentekoa myös taloudellisissa asioissa.

 

Macronin puhe tuki komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin esittämiä linjauksia EU:n yhteisestä talous- ja finanssiministeristä. Samoin se tuki hahmotelmia erilaisista uusista yhteisistä EU-budjettimenoista ja niiden rahoittamiseksi tarvittavista yhteisistä veroista ja veloista.

 

Suomen on oltava aktiivinen EU-toimija. Ei kuitenkaan aktiivinen federalismin kannattaja, vaan aktiivinen nykyistä paremmin toimivan eurooppalaisen yhteistyön – mutta ei yhteisvastuun – puolesta puhuja.

 

Lisätietoja:

 

MAURI PEKKARINEN

Eduskunnan I varapuhemies, kansanedustaja

GSM 050 511 3097

 

21.02.2020EU:n aluepolitiikkaa uudistettava ja arktinen alue huomioitava!
14.01.2020Siirtymärahastoston resurssit tulee kohdentaa oikein
19.12.2019MEP Pekkarinen lausunnonantajaksi EU:n metsästrategiaan
28.11.2019Ilmastokysymystä ei pidä hoitaa pelkoja lietsomalla
06.11.2019Harjoittelijahaku Mauri Pekkarisen toimistolle Brysseliin
17.09.2019Pekkarinen kysyy komissiolta kansainvälisen verkkokaupan pelisäännöistä
16.09.2019Kestävä metsien hoito estää metsäpaloja
04.06.2019Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarisen erityisavustajaksi Petri Neittaanmäki
26.05.2019Kiitos äänestäjilleni!
21.05.2019Maatalous- ja aluepolitiikka keskiössä!

Siirry arkistoon »