Aalto leikittelee myös Keski-Suomella!

07.07.2017

Hallituksen maakunta- ja sote-uudistus menee nyt uuteen valmisteluun. Ja hyvä niin.

 

Kiire ja ehkä vähän intokin avata sosiaali- ja terveystoimen peruspalvelut laajalti myös yksityisille yrityksille oli niin suuri, etteivät kaikki esitykset täyttäneet perustuslain vaatimuksia.

 

Maakuntauudistus, eli kaikkien muiden maakunnissa olevien tehtävien kuin soten kokoaminen, olisi ollut vietävissä jo nyt päätökseen. Nyt kuitenkin koko paketti soten mukana menee uuteen valmisteluun.

 

Tarvittavien korjausten tekemiseksi hallitus on jo saanut kosolti ohjeita. Ja sekin on hyvä. Se, että erityisesti Vihreiden keskeinen vaatimus, viimeksi pari päivä sitten Touko Aallon suulla, on ollut uudistusten rakentaminen 12 eikä 18 maakunnan varaan, on Keski-Suomenkin kannalta tulella leikkimistä.

 

Kataisen hallituksen aikaisten suunnitelmien mukaan jopa 20.000 asukkaan kunta olisi ollut kelvollinen puheena olevien peruspalvelujen järjestämiseen. Nyt eräät liki Keski-Suomen kokoiset maakunnat eivät olisi muun muassa Aallon mielestä kelvollisia maakuntia!

 

Lähestyminen 10 maakunnan mallia tänään poliittisessa retoriikassa saattaa tulla omille kintuille Keski-Suomessa. Kuka sen on sanonut, etteikö nyt jo Kuhmoisten menettävä maakuntamme olisi kohta "listittävien" joukossa, vaikka me kuinka maakuntana taistelisimme!

 

Minun mielestäni nyt jatkuvan maakunta- ja sote-uudistuksen sisällön kanssa on oltava vihdoin tarkkana. Yksityistäminen ja kilpailuttaminen sote-palveluissa voi parhaimmassa tapauksessa parantaa palveluja ja hillitä kustannuksia täydentäessään julkista järjestelmää. Jos ne pääsisivät kerman kuorijan asemaan, ne ottaisivat vallan, eriarvoistaisivat palveluja, eivätkä toisi riittäviä säästöjä.

 

Nyt kun valmisteluaikaa saatiin lisää, uskon, että hallitus ottaa omista ja aikaisempien hallitusten virheistä opiksi ja saamme hyvän uudistuksen.

 

MAURI PEKKARINEN

Eduskunnan I varapuhemies

kansanedustaja (kesk.)

17.09.2019Pekkarinen kysyy komissiolta kansainvälisen verkkokaupan pelisäännöistä
16.09.2019Kestävä metsien hoito estää metsäpaloja
04.06.2019Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarisen erityisavustajaksi Petri Neittaanmäki
26.05.2019Kiitos äänestäjilleni!
21.05.2019Maatalous- ja aluepolitiikka keskiössä!
21.05.2019Metsä on mahdollisuutemme
01.05.2019EU:n on keskityttävä suuriin asioihin
08.03.2019Mauri liikkeellä!
23.02.2019Suomen eriarvoistumiskehitykselle on saatava jarrut
30.12.2018Missä vuoden 2011 kaivoslaki on vanhaa huonompi? - Korjattavaa silti löytyy sekä ympäristölainsäädännöstä että kaivoslaista!

Siirry arkistoon »