Saksan parlamentti näyttää mallia !

Lauantai 15.9.2012

 

Euroopan talouslehdet kertoivat perjantaina näyttävästi kuinka Saksan parlamentti, Bundestag, ei aio oikopäätä niellä EKP:n rajoja rikkonutta päätöstä. Euroopan keskuspankkihan päätti käynnistää kriisimaiden velkapapereista ostamisen jälkimarkkinoilta.

Bundestagilla ei tietysti ole muodollista sananvaltaa siihen, että EKP aikoo siis siirtää sijoittajien salkkuja polttelevia riskilainoja veronmaksajien, suomalaistenkin, piikkiin. Silti Saksan parlamentissa on käynnistynyt tiukka keskustelu EKP:n toimien lainmukaisuudesta, riskeistä ja talouspoliittisista seuraamuksista. Nyt Bundestagin kaksikin valiokuntaa on kutsunut EKP:n pääjohtaja Draghin kuultavakseen.

Suomessa pääjohtaja Liikanen on talousvaliokunnassa ensi perjantaina kaikille edustajille avoimessa kuulemistilaisuudessa.

Muutoin tilanne on Suomessa todella erikoinen. Kataisen hallitus ei ole esittänyt vieläkään minkäänlaisia arvioita siitä, millaisia riskejä EKP:n päätöksestä voi erilaisissa tilanteissa syntyä.

Tämän tyytymättömyyden täysimääräisesti kyllä kompensoi Björn Wahlroosin reipasotteiset lausunnot Taloussanomissa. Mahtava pankkimies arvioi velkakriisin hoitoa sattuvasti ja vaati siinä sivussa Suomen avustuspiikin kiinni panemista ensi tilassa.

 

Mauri Pekkarinen

 

 

Avainsanat: EKP, velkapaperiostot, Bundestag, Saksa