Voiko hallitus olla kommentoimatta EKP:n toimia?

Tiistai 11.9.2012

Mauri Pekkarinen, eduskunnassa 11.9. klo 19.00

 

Euroopan keskuspankin ( EKP) päätös käynnistää kriisimaiden velkapapereiden rajoittamaton osto on sen lyhyen historian suurin ratkaisu. Samalla se horjuttaa EKP:n omaa ”perustuslaillista” asemaa enemmän kuin sen mikään päätös ennen tätä. EKP ostaa nyt rajoituksetta velkamaita rahoittaneiden sijoittajien hallussa olevia riskilainoja euromaiden veronmaksajien piikkiin.

Etelä-Eurooppa ja velkamaat kiittävät, saksalaismedia ja maan monet poliitikot moittivat ratkaisua rajusti. Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann vastusti päätöstä EKP:n neuvostossa ja saa linjalleen mielipidetutkimusten mukaan saksalaisten selvän enemmistön tuen. Suomen pankin pääjohtaja Liikanen asettui tukemaan velkamaita.

EKP:n päätöksen suurin häviäjä jo nyt on eurooppalainen demokratia. Monet kansanedustajat ovat Saksassa edellyttäneet, että Merkelin hallitus antaa liittopäiville selvityksen EKP:n päätöksestä ja sen seurauksista. Myös Suomessa on maan hallitukselta aiheellista kysyä, pitääkö se hyväksyttävänä EKP:n toimia ja millaisia riskejä EKP:n kriisimaiden velkapapereiden ostoista voi seurata?

Kataisen hallitus ei voi mitenkään piiloutua sellaisen väittämän taakse, ettei EKP:n ratkaisuja muka voisi arvioida tai arvostella. EKP:n ostoksista voi pahimmillaan seurata suuri lasku suomalaisille veronmaksajille. Kukaan ei voi sälyttää miljardiriskejä veronmaksajillemme ilman, että maan hallitus ja parlamentti voisivat läpivalaista päätöksen seuraukset. Kataisen hallituksen on annettava eduskunnalle selvitys tapahtuneesta ensi tilassa.

Avainsanat: EKP, velkapaperi, perustuslaillinen asema