Ralli on maakunnalle suuri ja myönteinen asia

Share |

Keskiviikko 3.5.2017


Suomi on etenkin kesällä täynnä suurtapahtumia, hengellisistä tilaisuuksista rock-konsertteihin, muihin kulttuurin ja urheilun suurtapahtumiin. Enimmillään niissä voi olla jopa lähes 100 000 osanottajaa.

 

Tällaisiin tilaisuuksiin kuljetaan pääsääntöisesti autoilla. Vuodessa niihin tehdään Suomessa kymmeniä miljoonia matkoja. Polttoainetta kuluu. Ja hiilidioksidipäästöjä (CO2-päästöjä) syntyy.

 

Pitäisikö tämä kaikki kieltää turhana, ympäristöä saastuttavana? No eipä niinkään. Jo vuosia sitten maailmanyhteisö on, ihan oikein, ryhtynyt toimiin päästöjen vähentämiseksi. Johtava rooli näissä asioissa on EU:lla.

 

Jo 2030 mennessä myös liikenteen CO2-päästöt ollaan meilläkin puolittamassa ja 25 – 30 vuodessa ne on pakko lopettaa kokonaan. Jo sitä ennen rallit ovat taatusti siirtyneet päästöttömiin voimanlähteisiin.

 

Tätäkin taustaa vasten Touko Aallon taannoisten kirjoitusten ja puheiden perusteella käynnistyneen keskustelun Neste-rallin lopettamisesta tai siirtämisestä jonnekin voi nähdä lähinnä ympäristöperusteiseksi ääripopulismiksi. Mitkä muut noista suurtapahtumista pitäisi lopettaa? Polttoainetta ralli kuluttaa vuodessa vajaan sadastuhannesosan maan koko vuosikulutuksesta.

 

Neste- ralli, aikaisemmin Jyväskylän Suurajot, on koko Suomelle, sen matkailulle, urheilulle ja teknologiaimagolle todella mainio tapahtuma.

 

Aivan erityisesti se on sitä Jyväskylälle ja Keski-Suomelle. Se on maakuntamme ja kotikaupunkimme ylivoimaisesti parhain markkinointiväline.

 

Välittömästi rallin aineellinen merkitys on yli kymmenen miljoonaa euroa. Välillisesti paljon enemmän.

 

Neste-rallilla on kyllä maan sisällä ottajia. Eivät ne ilmastopäästöt vähenisi grammaakaan, jos ralli järjestettäisiin esimerkiksi Tampereella tai Turussa.

 

Touko Aalto voisi vaikuttaa vihreisiin, että he lopettaisivat tolkuttoman hiilenpolton Helsingin voimalaitoksissa. Ne aiheuttavat valtavasti enemmän päästöjä kuin ralli.

 

Kaiken lisäksi ralli on monessa mainio asia maakunnan kymmenien kyläyhteisöjen kannalta. Niiden tuhannet innokkaat hoitavat pikataivalten katsojahuoltoa ja vähän muutakin. He hankkivat toimilla rahaa, jolla pitävät kyliä elinvoimaisina ja aitovihreinä.

 

Keski-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtajina ja Jyväskylän valtuutettuina olemme tulleet vakuuttuneiksi siitä, että Neste-ralli halutaan pitää edelleen ja vahvasti meillä, Jyväskylässä ja Keski-Suomessa.

 

Mauri Pekkarinen

puheenjohtaja

Keski-Suomen maakuntavaltuusto

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

 

Ahti Ruoppila

varapuheenjohtaja

Keski-Suomen maakuntavaltuusto

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Jyväskylä