Päätösvalta ja vastuu valtuustolle

Share |

Maanantai 13.3.2017


Kunnalliseen kansanvaltaan kuuluu, että niillä, jotka kansa päättää valita keskeisiin luottamustehtäviin, pitää olla myös valta ja vastuu kaikista keskeisistä kunta-asioista.

Kuulostaa itsestään selvältä. Monissa kunnissa, myös Jyväskylässä, suunta on ollut vähän toinen. Valtuusto on itse delegoinut päätösvaltaa kaupunginhallitukselle, lautakunnille, kuntayhtymille tai eri asioita varten perustetuille yhtiöille. Valtuusto itse on jäänyt liian monessa sivuun.

Suuri määrä ihmisten arkeen liittyviä isoja periaatteellisia asioita hoidetaan valtuuston ulottumattomissa. Useissa tapauksissa uskon niitä hoidettavan hyvin.

Paljossa asioihin tarvittaisiin kuitenkin valtuustolta suora päätös. Moniin muihin asioihin vähintään valtuuston linjapäätös, tavoitteen asettaminen, palautteen antaminen, strategian rakentaminen jne.

Uudella valtuustokaudella ja viimeistään maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen käy entistäkin välttämättömämmäksi palauttaa merkittävä osa delegoidusta päätösvallasta valtuustolle.

Vallan pitää olla kasvotettu. Kansalaisten pitää tietää, ketkä ovat vastuussa mistäkin. Ammattitaitoiselle virkakoneistolle valtuuston päätökset ja linjaukset eivät ole rasite, vaan tuki.

MAURI PEKKARINEN