Pienilläkin kunnilla mahdollisuus menestyä

Share |

Sunnuntai 3.7.2016


Kihniön messujen avajaisissa

Maakuntaitsehallinnon luominen merkitsee kuntien tehtävien radikaalia vähenemistä. Nykyisistä tehtävistä kunnille jää kuitenkin muassa lasten päivähoito, peruskoulu, lukio, kunnallistekniikka ja asuminen sekä kulttuuri, urheilu ja vapaa-aikaan liittyvät tehtävät.

Voidaan sanoa, että tähän saakka kuntapäättäjien tehtävissä on korostunut aineellisen hyvän jakaminen palveluina kuntalaisille. Päättäjien tulevissa tehtävissä korostuvat paikallisen elinvoiman kohentaminen, yrittäjyyden ja työn saannin edellytyksistä huolehtiminen.

Käytännössä pienempikin kunta voi jatkossa selviytyä sille jäävistä tehtävistä, jos se on kuntalaisten tahto ja jos kuntapäättäjät tiedostavat uuden roolinsa oikein.  

Euroopan ylivoimaisesti maaseutumaisimmassa maassa on tärkeää huolehtia siitä, että koko maan voimavarat, erityisesti suhteellisesti ottaen Euroopan suurimmat uusiutuvat voimavarat, saadaan hyödynnettyä ja maaseutu-Suomen elinvoima varmistettua. Näiden tavoitteiden  kannalta paikallistuntemus päätöksenteossa on ratkaisevan tärkeä asia.