Suomi ei nouse leikkauksilla

Share |

Lauantai 28.3.2015


Vaalikeskustelua hallitsee se, kuka tunnistaa suurimmat julkisten menojen leikkaustarpeet. Sitten tehdään leikkauslistoja ja niitä vertaillaan. Suomi ei leikkauslääkkeillä nouse. Lähes yksinomaan niihin huomion kiinnittäminen johtaa olemattoman kasvun entisestään leikkautumiseen, deflaatioon, talouden näivettymiseen ja taas julkisten menojen leikkauksiin. Tästä kierteestä on päästävä ja pian. 

Vaalikeskustelun ytimeen on saatava puolueiden näkemykset siitä, millä ja miten talous saadaan kasvamaan, edes likipitäen niin kuin talous on kasvanut esimerkiksi Ruotsissa kaiken aikaa. EU: n komission tuoreimman arvion mukaan talouden kehitysnäkymät asettuvat  Suomessa EU: n 28 maan joukossa sijalle 26. Ja siellä pysyvät, ellei taloutta saada kasvuun. 

Uuden kasvun aikaan saamiseksi meillä on periaatteessa kaikki edellytykset. Joka vuosi kasvavasta puun määrästä, 25 miljoonaa kuutiometriä, mätänee käyttämättömänä metsään. Kymmenet tuhannet  yritykset eivät saa rahoitusta kannattavan toimintansa pyörittämiseen tai juuttuvat valtavaan lupa- ja kontrollibyrokratiaan. Ja noin puoli miljoonaa työkykyistä ihmistä on vailla työtä, useimmat heistä koulutettuja ja työhaluisia. 

Menetämme miljardeja euroja vuodessa siksi, että emme hyödynnä luonnonvarojamme riittävästi. Maksamme miljardeja euroja siitä, että emme kykene turvaamaan ihmisille työtä. Ne, joilla on työtä tai pääomia hinnoittelevat nämä niin kalliiksi, että osa kilpailukyvystä menetetään ja sitten samat suomalaiset maksavat niille, joille työtä ei riitä näillä kustannuksilla.

Meillä on myös hyvä koulutusjärjestelmä, tutkijoita suhteellisesti enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tämän osaamisen käsistä innovaatiot kuitenkin karkaavat maailmalle, työllistävät siellä kanavoiden myös verotulot sinne. 

Uuden kasvun ydinkysymyksiä on, miten saada nämä voimavarat käyttöön. Vastauksen hakemiseksi tarvitaan laajaa yhteiskuntasopimusta. Nyt on kyettävä sopimaan kaikkien intressiryhmien kesken siitä, että uudistamme työmarkkinoita joustavammaksi ja asetamme työn hinnan oikealle tasolle. On sitouduttava tekemään enemmän.

Myytti siitä, että kotimaisen pääoman pitää investoida sinne ja vain sinne, mistä tuotot ovat suurimmat, on pantava hetkeksi syrjään. Kotimaisen pääoman on sitouduttava investoimaan nykyistä enemmän ja rohkeammin  Suomeen.

On palattava kalliin keskittämisen tieltä ja sitouduttava ottamaan koko Suomen voimavarat käyttöön. On sitouduttava purkamaan valtavaa byrokratiaa.