Puuhakkeen energiatuesta

Share |

Maanantai 9.3.2015 klo 15:51


Eduskunta äänesti tänään ma hallituksen esityksestä ns. puuhakkeen energiatuesta. Äänin 89-81 hallituksen esitys voitti. Esittämääni ja edustaja Hongiston kannattamaa lakiesityksen hylkäämistä kannatti 81 edustajaa.

Eduskunnan täpärän enemmistön hyväksymä lakiesitys jatkaa sinipunahallituksen poukkoilua kotimaisen energian edistämisessä. 

Ensin Kataisen hallitus heikensi puhtaan radikaalisti puun ja turpeen kilpailukykyä vuoden 2013 alusta lukien. Seurauksena oli kivihiilen tulva Suomeen. Viime vuoden lopulla Stubbin hallitus joutui tunnustamaan, että kivihiiltä suosiva ratkaisu oli väärä.

Nyt hallitus parantaa turpeen ja puun seoksen Vanhasen hallituksen aikaiselle tasolle, mutta rajaa samalla ne metsät ja puun, mistä maksetaan täysi tuki ja mistä vain 60%. Käytännössä eduskunnan enemmistön esittämä tukikelpoisuuden rajaus merkitsee sitä, ettei puun ja turpeen yhdistelmä paranna riittävästi ainakaan vuoden 2017 jälkeen puun ja turpeen asemaa kivihiileen verrattuna.

Kaiken lisäksi tukikelpoisuuden rajaus tuo tullessaan valtavan byrokratian, kun erilaiset energiapuuerät on todennettava kirjanpidossa.

Puun riittävyys ei ollut todellinen syy sanottuun tuen rajaamiseen. Pelko kantohintatason vähäisestä nousemisesta saattoi johtaa hallituksen tähän kömpelöön ratkaisuun.

Pidän välttämättömänä, että energiatukikelpoisen puun rajaukset poistetaan seuraavalla vaalikaudella.