Niinistön kummat puheet

Share |

Sunnuntai 24.8.2014


Energiaomavaraisuuden nopea ja merkittävä lisäämien nykyisestä runsaasta 35 %:sta yli 50 %:n on tärkeä tavoite, jonka toimeenpanossa ei tule aikailla.  

Ympäristöministeri Niinistön tämän päivän Keskisuomalaisessa esittämä malli omavaraisuuden kohentamiseksi herättää kuitenkin jälleen kerran ihmetystä: ministeri esittää samanaikaisesti yhden kotimaisen energiamuodon eli turpeen nopeaa kokonaan lopettamista, vastustaa toisaalla ydinenergian käyttöä ja lupaa samalla kuitenkin energiaomavaraisuuden kasvattamista?

Turpeella ja ydinenergialla tuotetaan keskimäärin 40 TWh, eli noin 15 %. Maassa tuotetusta sähköstä näiden osuus voi olla enimmillään lähes 40 %. 

Ministeri Niinistö kiirehti siis turpeen nopeaa alasajoa ja puhuu mukavasti uusiutuvan energian lisäämisestä. Sama ministeri on ollut kuitenkin keskeisesti päättämässä siitä, että uustiutuvankin kotimaisen energian kilpailukykyä eli käyttöä vähennetään radikaalisti ja ovet avataan kivihiilen maahan tuonnille.

Siis sama ministeri, joka esittää turpeen nopeaa alasajoa on ollut tekemässä Kataisen hallituksessa ratkaisua, jolla Suomeen kärrätään nyt hiiltä sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, lähinnä Uralin takaa. Kataisen hallituksessa ministeri Niinistö oli muuttamassa Vanhasen hallituksen päätökset kotimaisen energian tuesta hiilenmustaksi kivihiilen suosimiseksi.  

Jollakulla olisi suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa hyvä olla edes jonkinlainen valvontavastuu ministereiden puheista. Kysymys kuuluu, eikö ministeri Niinistö tiedä, että kivihiili ei ole kotimaista polttoainetta eikä liioin uusiutuvaa.