Hallitukselta tyly päätös maakunnalle

Share |

Torstai 23.1.2014 klo 12:33


Maan hallituksen päätös EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahojen jaosta vuosina 2014 - 2020 on heikko päätös koko Suomelle ja erityisen tyly Keski-Suomelle.

Hallituksen neuvottelujen tuloksena Suomesta tulee EU:n aluepolitiikan suuri nettomaksaja. Suomi maksaa kolme kertaa enemmän EU:n aluepolitiikan rahoituskassaan kuin sieltä saa. Kataisen hallitus ei kyennyt pitämään Suomen puolia. Se hyväksyi EU:n aluerahan jakamisperusteiden muuttamisen siten, että harvan asutuksen merkitys romahti. Sen seurauksena Euroopan ylivoimaisesti harvimmin asuttuna maana Suomi menettää ohjelmakaudella satoja miljoonia euroja.

EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa antaa periaatteessa heikoimmille alueille enemmän. Suomen EU:in liittymissopimuksessa Keski-Suomesta Saarijärven - Viitasaaren seutu määriteltiin Itä- ja Pohjois- Suomen kanssa saman kohtelun piiriin. Muukin Keski-Suomi on ollut yritystukien piirissä, vähän pienempien kuin Saarijärven - Viitasaaren seutu.

Kataisen hallitus on nyt täsmentänyt EU:n aluerahan jaon sekä sen, kuinka suurina tuet voidaan myöntää yrityksille.

Keski-Suomi menettää nyt alkaneella 7 -vuotiskaudella noin 30 % eli noin 20 miljoonaa euroa edelliseen 7 -vuotiskauteen verrattuna. Toiset 20 miljoonaa euroa menetetään kansallisena vastinrahana. Saarijärven - Viitasaaren seudun erikoisasema kyettiin vaivoin tässä säilyttämään. Käytännössä tämä asema mitätöityy suurelta osalta.

Näin käy, kun hallitus aivan käsittämättömästi päätti heittää koko Keski-Suomen, siis myös Saarijärven - Viitasaaren seutukunnan, yrityksille myönnettävien aluetukien piiristä. Koko Keski-Suomi kuuluu jatkossa Helsingin, Espoon ja Tampereen kanssa yritystukia myönnettäessä saman kohtelun piiriin. Suuret yritykset eivät saa kehittämis- ja investointitarpeisiinsa tukea lainkaan, pk- yritysten tukiprosentit puolittuvat. Vastaavaa tilannetta ei Keski-Suomen kohdalla ole ollut koskaan niiden vuosikymmenien aikana, jolloin aluepolitiikkaa on maassa harjoitettu.

Tilanteen kohtuuttomuutta kuvaa nyt sekin, että suuremman yrityksen investoidessa tai kehittäessään toimintoja Oulussa tai Salossa yritys voi siellä saada merkittävästi julkista yritystukea, Saarijärvellä, Pihtiputaalla, Äänekoskella tai Jyväskylässä ei. Ministeri Virkkusen lausunto on aivan käsittämätön hänen todetessaan erityisesti Saarijärven - Viitasaaren seudun osalta, ettei se tarvitse enää yritystuissa erityiskohtelua. Kaiken huippuna on se, että muuttaessaan koko Keski-Suomen ns. valkoiseksi eli yritystuettomaksi alueeksi, hallitus samalla päätti, ettei EU- rahoja saa enää käyttää esim. infrahankkeisiin. Kysymys kuuluukin, mihin niitä väheneviä rahoja voidaan ylipäänsä käyttää.