Kohti sekasortoa!

Share |

Maanantai 20.1.2014


Hallituksen kuntarakenne- ja sote-hankkeet ovat suistamassa paikallis- ja aluehallinnon sekasortoon. Toimiville ja vahvan itsenäisyystahdon kunnillekin tarjotaan pakkoliitosta. Ratkaisuissa tukeuduttaisiin kansalaisten oikeustajua ja perustuslakia loukkaaviin seudullisiin kansanäänestyksiin. Niissähän suurempi voisi päättää pienemmän olemassa olosta.

Monia ikääntyneemmän väestön kuntia, joissa palvelut voivat olla paljon tehokkaimmin järjestetyt, hallitus patistaa kuntaliitoksiin leikkaamalla rajusti valtionosuuksia. Hallitus näyttää uskovan, että vanhat siitä nuortuisivat ja sairaat parantuisivat, jos heitä hoidettaisiin suurkunnissa.

Sekavuutta ja ratkaisujen epäjohdonmukaisuutta lisää se, että siinä, missä hallitus haluaa purkaa kuntien järkevää yhteistyötä toisaalla, se suurimpien keskusten liepeille on esittämässä seutuhallintoa. Pääkaupunkiseudulla tällainen olisi mahdollista ja alueen 16 kuntaa voisivat myös sote- palvelut järjestää hallituksen mukaan yhteistyöllä, maakuntamallilla.

Uusinta on se, että päivä hallituksen pakkoliitosratkaisun jälkeen ministeri Urpilainen esittää seutuhallinnon mahdollisuutta myös Turun ja Tampereen seuduille. Kysymys kuuluukin: miksei itsenäisten kuntien yhteistyöhön perustuva hallinto voisi olla koko Suomen malli niissä tehtävissä, joihin yhteistyö todella sopii, esimerkiksi sote-palveluissa.

Nyt hallitus purkaa sote- hankkeellaan muun muassa sairaanhoitopiirit, jotka suuressa osassa Suomea ovat olleet hallinnon kenties parhaiten toimiva osa. Niiden tilalle sen viimeisin sote-malli tarjoaa moniportaista mallia, jossa hoitotasojen integraatiosta ei ole tietoakaan. Joillekin tarjolla on isäntäkunta-mallia, toisille joitakin osia sote-tehtävistä. Alle 20.000 asukkaan kunnilta poistuisi näiden palveluiden järjestämisoikeus kokonaan.

Hallinnon tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden on astuttava entistäkin rohkeammin kuntapäättäjien valtaenemmistön rinnalle ja estettävä maan paikallis- ja aluehallinnon ajaminen täydelliseen kaaokseen!