Kuntaliitolla oltava selvä kanta!

Share |

Maanantai 13.1.2014 klo 15:22


Monille vähänkin pitempään kunta-asioita seuranneelle Kataisen hallituksen syksyinen kuntien pakkoliitoslinjaus vaikutti huonolta vitsiltä. Olivathan erityisesti SDP:n puheenjohtaja Urpilainen pitkin kesää sanonut ei pakkoliitoksille. Aivan erityisesti huonoon vitsiin viittasi se, että tietyt pakkoliitokset pohjattaisiin seudullisiin kansanäänestyksiin tavalla, jota Suomen historia tai perustuslaki eivät tunne.

Viimeviikkoisella esityksellään ministeri Virkkunen kuitenkin todisti, että hän on tosissaan. Haastattelutunnillaan pääministeri Katainen asettui odotetusti tukemaan ministerinsä uskomattomalta maistuvaa esitystä. Vaikka lakiuudistus onkin ajateltu hallituksen viimekätiseksi aseeksi kuntaliitosten aikaan saamiseksi, se ei yhtään paranna ehdotuksen hulvattomuutta.

Tietyissä oloissa vaikkapa Muuramen liittämisestä Jyväskylään voitaisiin siis valtioneuvoston vaatimuksesta järjestää kansanäänestys. Sitten äänet laskettaisiin yhteen. Asukasluvultaan 14 kertaa suurempi kunta saisi sanella, onko pienemmällä elämisen oikeutusta. Sama voisi koskea myös Jyväskylän toista hyvien palvelujen naapurikuntaa, Laukaata. Kaikkiaan uudella aseella Kataisen hallituksen on tarkoitus uhata noin 25 muuta keskuskaupunkien lähimaastossa olevaa kuntaa. Jos ei tällainen pakkoliitosarkkitehtuuri loukkaa kunnan itsehallinnollista asemaa, niin mikäs sitten!

Suomen Kuntaliitto on varjellut tarkoin kuntien itsehallinnollista asemaa. Eikä vähiten siksi, että tuo asema nauttii perustuslain suojaa. Pidänkin tärkeänä, että myös tässä tilanteessa Kuntaliitto seisoo barrikadin oikealla puolella. Tässä asiassa ei ole hymistelylle tilaa. Muistan hyvin, kuinka suomalainen kuntakenttä tuki voimakkaasti 1990- luvun alussa kuntaministerinä ajamaani uudistusta, jolla pakkoliitosten mahdollisuutta vaikeutettiin entisestään.

Perustuslaillisuuden rajojen kolkuttelu ei ole tuntematonta hallituksen toisenkaan jännitysnäytelmän, sote-hankkeen tiimoilta. Joulun alla ministeri Huovisen päävastuulla oleva sote-uudistus sai uusimman ns. Orpon työryhmän esityksen isäntä-renki- malleineen.

Ministeri Huovinen kiirehti oitis esityksen lausunnolle kuntiin. Kuin saatteeksi oikeusministeri Henriksson sanoi, että ehdotukseen saattaa liittyä perustuslain kanssa ristiriidassa olevia kohtia. Lausunnolla on siis esitys, jonka kiistattoman perustuslainmukaisuuden Kataisen hallituksen oma oikeusministeri asettaa vähintäänkin kyseenalaiseksi!

Miten ihmeessä kunnat voivat menetellä tällaisen ehdotuksen kanssa? Jos kuntapäättäjien odotetaan lausuvan asiasta jotakin, vähintä on, että tieto lausuttavan asian sisällön perustuslainmukaisuudesta pitää olla yksiselitteinen ja selkeä. Muista sisältönäkökohdista voidaan ymmärrettävästikin olla erimielisiä.