Syksy päättyy jouluun!

Share |

Maanantai 23.12.2013 klo 13:41


Joulun jo lähestyessä vauhdilla toivotan kaikille oikein Hyvää Joulua ! 

Parilla silmäyksellä saanen kuitenkin arvioida erityisesti kuntakenttää koskevaa syksyn satoa. Aihetta riemuun sieltä ei tosin tule. Sitäkin välttämättömämpää on meidän kaikkien seurata hallituksen sote- hanketta, suurekuntiin tähtäävää kuntarakenneuudistusta, kuntien talouden kannalta keskeistä valtionosuusuudistusta ja kuntien hallinnon järjestämistä koskevan kuntalain uudistamista.

Edelliset suuret uudistukset sekä valtionosuusuudistuksessa että kuntalaissa tehtiin toimiessani kuntaministerinä vuosina 1991 – 1995.

Nyt koko uudistussumasta on tullut täysi farssi. Hallitus on ajanut läpi jo ns. kuntarakennelain, joka on kuitenkin 

perustuslakiviranomaisten määräyksestä toimeenpanon osalta ”jäissä” odottelemassa sote-lain valmistumista.

Soten viimeinen farssi – perustuslain vastainenko?

Sote- sotkun viime viikon esitys noudatteli paljossa vanhan jo valmiiksi onnettoman Orpon työryhmän esityksiä. Pääkaupunkiseudulla kunnat voisivat muodostaa ns. maakunnallisen kuntayhtymän sote-palvelujen järjestämistä varten. Mutta Keski-Suomessakin kysymykseen tulisi isäntäkunta-malli, jossa yksi järjestää ja toisilla on rengin rooli ostajana.

Koko sote- uudistuksen tärkeäksi periaatteeksi asetettu hoidon integroimisesta saman järjestäjän käsiin ei ole tietoakaan, kun kuitenkin 50.000 asukkaan isäntäkunta voisi tehdä jotakin pientä jne. Kaiken kukkuraksi noin miljoonan asukkaan kokoisiksi muodostuvat erva-alueet eli kaikista vaativimmista tehtävistä vastaavat, voisivat sitten  kumminkin ne toimia kuntayhtymän muodossa. 

Kun tällainen himmelien himmeli lähetetään nyt kunnille lausunnoilla, on tehtävä likipitäen mahdoton. Sellaisen siitä tekee viimeistää se, että oikeusministeri Henriksson

julkisti heti, että esitys saattaa olla monin kohdin perustuslain vastainen. Mitä järkeä on siis kysyä kuntien lausuntoja esitykseltä, joka  mitä todennäköisimmin on keskeisiltä osiltaan perustuslain vastainen!

Arvioimme lähiviikkojen aikana sitä asentoa, miten tällaiseen aivan poikkeukselliseen menettelyyn pitäisi suhtautua. 

Kuntarakennelakiin täydennys?

Kuntarakennelain mukaisia selvityksiä on valmisteltu jo siellä ja täällä. Suurimmassa osassa ei ole vielä lähdetty liikkeelle. Eikä ole kiirettäkään.

Jyväskylän seudun kymmenen kunnan kohdalla väliraportti on julkistettu. Se pohjalta selvitysmies Asikaisen johdolla on selvitelty erilaisia liitosvaihtoehtoja, huvittaviakin. Osa niistä tuntuu tähtäävän enemmänkin liitoshalukkuuden nostattamiseen kuin realistisiin malleihin, tyyliin ”maaseutukaupunki jne.”. Muutamaa jyväskyläläistä lukuun ottamatta esitykset eivät sytyttäneet eivätkä sytytä.

Hallitus tosin edelleen kaavailee  kuntarakennelain täydentämistä niin, että seudullinen kansanäänestys voitaisiin suorittaa kuntaliitoksesta.

Olen varma että näin uskomaton esitys kaatuu perustuslain vastaisuuteen. Että jolle kulle välähtää edes mieleen järjestää kansanäänestys esimerkiksi Jyväskylän ja Petäjäveden liitoksesta, jossa molempien kuntien asukkailta kysyttäisiin asiaa ja äänet laskettaisiin yhteen ja lopputuloksen mukaan rustattaisiin kuntarajoja!!!

Jos ei tuollainen ole perustuslain vastaista, menetän kaiken uskoni suomalaiseen demokratiaan ja sen oikeusjärjestelmään.

VOS – valtionosuusjärjestelmän uudistus

Ottaessaan vastaan esityksen uudeksi valtionosuusjärjestelmäksi, ministeri Virkkunen tunnusti esityksen liittyvän kuntien rakenteiden rukkaamiseen.

Valtionosuushanoja käännelleen on nyt tarkoitus panna asiat uuteen uskoon.

Suuret etelän kunnat voittavat uudella mallilla rajusti. Keski-Suomessa kolme- neljä kuntaa voittaa vähän, mutta lähes parikymmentä häviää.

Verotulojen tasausjärjestelmän muutos vie pienituloisilta kunnilta paljon. Vanhusikäisten määrän vaikutuksen vähentäminen ottaa monesti samoilta kunnilta. Heikosta työpaikkaomavaraisuudesta rangeistaan jne. Lopputuloksena on monessa tapauksessa tilanne, jossa pienehkö ja vähävarainen kunta, joka järjestää palvelunsa kuitenkin muun maan keskimääräislukuja edellisemmin, menettää pahimmillaan niin paljon, että joutuisi liittymään suurempaan ja paljon kalliimmalla palvelunsa tuottavaan kuntaan.

Käymme VOS- uudistusta lävitse perusteellisesti. Yritämme löytää tähänkin yhteiset toimintalinjat.