Mistä SDP:n kielteiset telakkakannat ?

Share |

Perjantai 11.1.2013


 

SDP:n johdon kannanotot suomalaisen telakkateollisuuden pelastamiseksi ovat tylyjä ja yllättäviä. Ensin maan hallituksessa puolueen ministerit olivat äärimmäisen varovaisia maailman suurimman laivan rahoitusratkaisuissa.

Nyt puheenjohtaja Urpilainen sanoo, ettei mitään muuta ollut tehtävissä, ja ettei valtion jatkossakaan tule osallistua alan pelastustoimiin omistajuuden kautta.

Tänään puhemies Heinäluoma puolestaan sanoo, että valtion on kylläkin oltava mukana pelastamassa telakkateollisuuden työpaikat. Samalla hän sanoo, ettei omistajaksi eikä vanhojen tappioiden maksajaksi pidä mennä. 

Ensimmäinen kysymys kuuluu, miksi ihmeessä sama SDP, joka vielä äskeisten kunnallisvaalien alla kauhisteli yksityistä omistusta, pitää yksityistä omistajuutta nyt ainoana mahdollisena alalla, mikä Saksaa lukuun ottamatta Euroopan muissa suurlaivoja rakentamaan kykenevissä maissa on vähintäänkin valtion osaomistuksessa? 

Toinen kysymys kuuluu, kuka ihmeessä on pyytänyt valtiota telakkayhtiön vanhojen tappioiden maksajaksi? Ei kukaan.  Ja miten muutoin kuin osaomistajana valtio voi todellisuudessa vaikuttaa alan pelastamiseen omassa maassa.

Jos takausten, avustusten ja pääomalainoituksen tietä -  ilman valtion osaomistusta - olisi ollut tehtävissä enemmän, miksei hallitus sitten tehnyt? Heinäluoman kommentit hallituksen tähänastisista tekemisistä  alkavat horjuttaa myös minun uskoani hallituksen väitteisiin, että kaikki mahdollinen lain sallima olisi tehty. Kaiken lisäksi, jos TUI- laivat saadaan nyt rahoitetuiksi, niin kuin pitäisi, miksei samalla mallilla hoidettu jo jättilaivan rahoitusta?

Niin kauan kun omistaja oli valmis suurhankkeiden pääomittamiseen, valtion omistajuutta ei tarvittu. Asetelma on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Valtion on otettava alan pelastamisessa aktiivisen omistajan rooli. Takaukset, avustukset ja riskialttiit pääomalainat eivät riitä. Valtion on koottava konsortio alan yksityisten toimijoiden kanssa. SDP:n kieltäytyminen valtion vahvemmasta roolista silloin, kun vanha malli ei toimi, vaarantaa koko telakkateollisuuden tulevaisuuden Suomessa.

 

Lisätietoja: Mauri Pekkarinen 0505113097