Peittoa jatketaan ja leikataan!

Share |

Maanantai 22.10.2012


 

Arvostamani ministeri Lauri Ihalainen esitteli Pihtiputaallakinäskettäin nuorten yhteiskuntatakuuta nuorten työllisyyden pelastajaksi.

Vanhan järjestelmän kohentamiseen tuleekin uusia voimavaroja myös Keski-Suomessa.  Yhteiskuntatakuun kohennus olisikin hyvä asia, ellei hallitus ”leikkaisi peittoa” toisesta päästä yhteiskuntatakuun antamaa hyvää enemmän.

Mutta juuri sen hallitus nyt tekee. Se leikkaa ammatillista peruskoulutusta, ammattikorkeakoulutusta ja oppisopimuskoulutusta, koulutusmuodosta riippuen lähes 10 %:sta lähes 20 %:iin. Leikkausten rahallinen mitta on Keski-Suomessa selvästi suurempi kuin on yhteiskuntatakuun tuoma lisärahoitus.

Koulutuksen leikkaukset koskevat useimmiten juuri 18-25 –vuotiaita, osin tätäkin vanhempia nuoria. Monia näistä odottaa nyt työttömyys. Jos nuorten yhteiskuntatakuu poimiikin jotkut näistä työn syrjään, jäävät monet vaille koulutusta ja sen seurauksena myös heikkoihin lähtökuoppiin.

Yhteiskuntatakuu ja koulutuksen leikkaukset koskevat kuitenkin kovin eri tavoin maan eri osia. Etelässä koulutusta ei leikata juuri lainkaan. Lopputulos siellä onkin se, että nuorten työllistymisen edellytykset aivan oikein paranevat. Toinen asia on  se, miten hallitus muuten onnistuu työllisyyden talouden hoidossa.

Ihalaisen vierailulla näytti esillä olleen myös Haapajärven radan peruskunnostus. Siinäpä sitä kysymystä onkin. Millä ihmeen perusteella hallitus katkaisi hankkeen jatkorahoituksen? Keskustan hallitus käynnisti työt Äänekoskelta Saarijärvelle. Senkin osuuden kunnostuksen hyödyt jäävät vähäiseksi, ellei työ jatku Haapajärvelle saakka.

Muuten toivon, että Pihtiputaalla ja Kinnulassa tehdään palvelurakenne- ja kuntaratkaisut omista lähtökohdista ja viis hallituksen suurkuntahankkeista välittämättä.