Niin rähmällään !

Share |

Torstai 11.10.2012


Yle sai sitten haluamansa. Veronmaksajien pussista, valtion budjetin kautta, rahoitetaan nyt sitten lähes 100 %:sti Ylen toimintakin.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Niin kai se meni. Ja niin se näyttää menevän myös Ylen toiminnassa. Niin on heittäytynyt Yle, ja MTV pari rinnanmittaa perässä, rähmälleen hallituksen edessä, että uutta käsitesisältöä siinä suorastaan taidetaan parlamentarismi-sanasta vääntää.

Perinteisesti tuolla käsitteellä on tarkoitettu, ja tarkoitetaan muussa maailmassa edelleenkin, ennen muuta hallitusvallassa ja oppositiossa olevien välistä jännitettä ja sen tulkintaa.

Suomessa aivan erityisesti YLE:n journalismi on kutakuinkin hylännyt asioiden aidon parlamentaarisen tarkastelukulman. Tai se on päätynyt siihen, että sellaiseksi riittää opposition puolelta Timo Soinin sutkaukset. Toinen mahdollisuus on se, että YLE- journalismi on ymmärtänyt että sen ihan oikein onkin keskityttävä hallituksen sisäisten leikkioppositioiden pinnalla pitämiseen.

Sellainen on helppoa. Se ei vaadi liikoja ponnisteluja. Valtaosalle kansasta tämä kaiken kukkuraksi riittääkin. Löytyyhän hallituksen sisältä sanomaa äärivasemmalta äärioikealle.

Kahden viime viikonvaihteen uutisointi, erityisesti viikonloppuisin, on ollut tässä suhteessa surkuhupaisia esimerkkejä täynnä. Keskustelua pääkanavien TV-uutisissa on käyty neljän – viiden Kataisen hallituksen ministerin ja muutaman hallituspuolueita edustavan kansanedustajan kesken milloin mistäkin ”tekoteemasta”.

Esimerkiksi kelpaa vaikkapa transaktiovero. Suomen mahdollista menoa asian valmistelupöytään on pyöritetty päivästä toiseen hallituksen sisäisenä asiana.

Monesti toimittaja ei ole edes ymmärtänyt, mistä asiassa on kysymys, mutta mikrofonia on tuupattu ministereiden suun eteen periaatteella oletteko puolesta vai vastaan. Ja sitten saman asian pinnallisia toistoja on kuultu kyllästymisiin saakka.

Samaan sarjaan kuuluvat veroparatiisimaihin voittoja kanavoivista yrityksistä uutisointi. Toimettomuus näiden vauhdilla kasvaneiden veroporsaanreikien tukkimatta jättämisestä oli kaatumassa ministeri Urpilaisen päälle. Hän käänsi uhkan voitoksi ja julisti sodan po. yrityksiä kohtaan ja kutsui kuntien hankintatoimesta vastaavat ”aseisiin”. Huomaamatta tosin jäi, että Ihalainen vastuuministerinä joutui sanomaan, etteivät ne kunnat oikeasti pysty siihen, mitä Urpilainen vaatii. Lisäksi unohtui sekin, että SDP:n ”johtama” Tradeka kaveeraa yhteisyrityksen omistajana tällaisen veroparatiisiyhtiön kanssa.

TV-uutisoinnin perusteella, syntyi kuitenkin kuva, että SDP on aloittanut sodan hyvän puolesta pahaa vastaan. Arvioinniksi tuon sodan taustoista ja merkityksestä riitti MTV:ssä toisen hallituspuolueen edustajan haastattelu. Oppositiota ei siihen tarvittu.

Kokoomuksen käynnistämä keskustelu karenssipäivästä sai minuuttikaupalla sekin tilaa YLEn pääuutisissa. Useampikin kokoomusministeri ja kokoomuksen kenttäväkeä Sipoosta siinä jutusteli keskenään. Ja minä kun olin luullut, että esimerkiksi sosiaalinen media se antaisi puitteet tällaisten yhteisöjen ja organisaatioiden sisäiselle keskustelulle.

Ymmärtäisin moisen erityisen hyvin, jos kokoomus edes meinaisi viedä asiaa eteenpäin hallituksessa, mutta kun ei. Nyt lopputulokseksi jäävät kokoomuksen ”viralliset kärryt”, joihin kutsutaan toista kokoomusväkeä ja sitten ”toisten kärryjen linja”, johon kutsutaan vielä vähemmän tavallisten ihmisten ongelmista välittäviä kokoomuslaisia.

Näille kaksille kärryille tässä nimenomaisessa asiassa YLE antoi viime viikonvaihteessa tilaa moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi kaikille keskustakommenteille mistä tahansa asioista yhteensä. Tottakai, esimerkiksi Keskusta joutuu pohtimaan myös omaa toimintatapaansa. Se lienee pakko uusia parlamentarismin uuden tulkinnan mukaisiin uriin.