Urpilainen on selityksen velkaa

Share |

Sunnuntai 7.10.2012


 

 

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen

Jyväskylässä 7.10.2012 julkaisuvapaa klo 12.00

Ministeri Urpilainen esiintyi viime viikolla näyttävästi puolueensa puheenjohtajana hyvän puolesta pahaa vastaan. Suomesta voittoja veroparatiiseihin vievät yritykset olivat oikeutetusti hänen hampaissaan.

Ja toden totta, siihen kohtaa on viime vuosina kasvanut porsaanreikä, joka paisuu päivä päivältä ja joka pitää tukkia. Ongelman ja sen korjaustarpeen tietävät jo kaikki.

Porsaanreiän paikkaamisesta vastaa yksiselitteisesti valtiovarainministeri Urpilainen. Häneen onkin kohdistunut viime kuukausien aikana kasvava paine, josta oli tulossa suuri taakka koko SDP:lle vaalien alla.

Tämän taakan Urpilainen ja SDP päättivät kääntää vaaliaseekseen, ennen kuin taakka käy ylivoimaiseksi. Niinpä SDP heitti pallon Suomen kunnissa hankintapäätöksiä tekeville.

Näiden tulisi SDP:n mukaan ensiksikin tietää, mitkä kymmenistä tuhansista yrityksistä ”uittavat” voittoja ulos.  Tai, näiden tulisi jokaiselta tavaroita tai palveluita ostavalta yritykseltä saada sellaiset taseanalyysit, josta tavallinen kunnan hankintapäätöksiä tekevä pystyisi tietämään kuka bluffaa, kuka ei.

Kysyn, miten kuntien hankintapäättäjät pystyvät siivoamaan yritysten veroparatiisikytkökset, jos niitä eivät pysty tunnistamaan Tradekan hallinnossa mukana olevat johtavat SDP- poliitikotkaan?

Jos kuntien pitäisi pystyä pitämään näpit irti yrityksestä, josta valuu voittoja veroparatiiseihin, eikö Tradekan päättäjien pitäisi kyetä pitämään näpit irti sellaisesta yrityksestä, jonka suurin omistaja kanavoi voittoja Suomesta veroparatiiseihin. Ja mikä mahtaa olla Urpilaisen neuvo asioimisesta sellaisen yritysryppään kanssa, jonka yhden lenkin kautta voitot valuu veroparatiiseihin? Eikö johtopäätösten aika ole viimeistään nyt, kun asia on tullut ilmi!

Surkuhupaiseksi koko asian tekee se, että hankinta-asioista vastaava ministeri Ihalainen oli muutama päivä aikaisemmin vastannut kansanedustaja Tuija Braxin kysymykseen, että hankintalaki ei edes salli kunnille mahdollisuuksia kaikkeen siihen, mitä SDP puolueena vaatii.

Suomen valtiovarainministeri ei kerta kaikkiaan voi väistää vastuutaan po. porsaanreikien tukkimisessa. Urpilaisen on tuotava verolainsäädännön muutosesitys eduskuntaan ensi tilassa.