Se nousi 2,735 miljardista 5,875 miljardiin euroon !

Share |

Keskiviikko 26.9.2012


 

Välikysymyskeskustelu oli jälleen oiva esimerkki siitä, kuinka vaikea on eduskunnan nykyisessä keskustelumallissa saada aikaiseksi aitoa debattia hallituksen ja välikysymyksen tekijöiden välillä. Debatti hajottaa esiin nostetut ydinkysymykset. Kun hallituksen neljä viisikin ministeriä saavat puheenvuoron peräkkäin ja vielä muutama hallituspuolueen edustaja pääsee omilla terveisillään väliin, välikysymyksen tekijän on vaikea muistutella, mitä hän puoli tuntia sitten sanoi. Keskustan ryhmäpuhujat Juha Rehula ja Anu Vehviläinen tekivät kyllä parhaansa.

Minun mielestäni vanhuspalveluvälikysymyksen yksi tärkeimmistä kysymyksistä oli, mihin hallitus perustaa pääministerin kertoman väitteen, että vanhuspalveluihin tulee nyt 150 miljoonaa euroa valtiolta sellaista rahaa, mitä kunnilla ei ole ennen ollut. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Valtionosuuksia leikataan vuonna 2013 yhteensä 806 miljoonalla eurolla, mikä kunnille kuuluisi vielä viime vuonna voimassa olevien valtionosuusperusteiden mukaan. Tästä leikkauksesta kohdistuu välttämättä myös vanhuspalveluihin vissi osa, joka on enemmän kuin siihen uuden lain pohjalta tulee lisää. Siksi väite, että tulee 150 miljoonaa euroa lisärahaa, mitä kunnilla ei ole vielä ollut, on paikkansa pitämätön.

Valtio voi kyllä säädellä lailla ihan hyviä asioita. Mutta, jos se samalla leikkaa samojen tehtävien rahoituksesta enemmän kuin antaa, on lopputulos huono. Periaatteessa hallitus voisi nyt säätää, että sanotut valtionosuusleikkaukset eivät saa kohdistua vanhustenhuoltoon. Sellaista lakimuutosta hallitus ei kuitenkaan aio esittää.

Perussuomalaisille Keskustan välikysymys oli hankala. Puolue yritti sanoa, että miksei Keskusta hoitanut kaikkia hyviä asioita ollessaan yli kahdeksan vuotta hallituksessa. Samalla linjalla yritti jatkaa muun muassa SDP:n Päivi Lipponen. Luvut puhuvat puolestaan. Keskustan johdolla edelliset hallitukset lisäsivät sosiaali- ja terveystoimen valtionosuuksia vuoden 2003 2,735 miljardista eurosta 5,875 miljardiin euroon vuoteen 2011 tultaessa. Valtionosuudet siis yli kaksinkertaistuivat. Sen suurempaa lisäystä kahdeksassa vuodessa sosiaalisen turvallisuuden ja terveyden hyväksi ei ole koskaan ennen tehty Suomen historiassa.