Politikoivin puhemies !

Share |

Keskiviikko 19.9.2012


 

 

Puhemies Heinäluoma osoitti jälleen kerran ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa, että hänen on vaikeaa irrottautua puoluepoliitikon roolistaan.

Syntyneessä debatissa hän pani pystyyn perussuomalaisten Soinin ja SDP:n edustajien kesken puherallin.  Se koski lähinnä verotusta, myös edellisen keskustahallituksen tekemiä arvonlisäveroratkaisuja.

Huolimatta siitä, että demariedustajat esittivät kerta toisensa jälkeen Keskustan verokannanottoja koskevia väitteitä, vastauspuheenvuoron niihinkin sai Timo Soini.  Puhemies halusi jättää Keskustan ”lehdellä soittajaksi”. Tämän asian käsittelyssä hän onnistuikin tavoitteessaan erinomaisesti.

Kerroin MTV:n toimittajalle omat tuntemukseni tapahtuneen johdosta.  Kysymys ei ollut siitä, että minun olisi pitänyt saada po. asioihin vastauspuheenvuoro.  Jonkun keskustalaisen edustajan olisi pitänyt saada.

Puhemies käytti tilannetta hyväkseen saatuaan mahdollisuuden kommentteihin MTV:lle. Hän jatkoi linjallaan.  Nyt hän ei lainkaan puuttunut edellä kuvaamaani debatin osaan.  Päinvastoin, hän muistutteli, että Pekkarinenhan on saanut eniten puheenvoroja. Sillä ei nyt vaan ollut mitään sen kanssa tekemistä, että puheena olevassa debatin osassa hän ohitti keskustan edustajille kuuluvat puheenvuorot.

Kaiken lisäksi puhemies antoi ymmärtää MTV:lle, että olisin vaatinut itselleni sellaisia puheenvuoroja, jotka kuuluvat Keskustan puheenjohtajalle ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalle.  Sellaista en tietysti vaatinut tuossa debatin osassa enkä missään muuallakaan. Olisi ollut erinomainen asia, jos puhemies olisi antanut kommenttipuheenvuoron sanotussa kohdassa toiselle heistä tai mieluusti vaikka molemmille.

Mutta taitava oli puhemiehen yritys lyödä kiilaa Keskustan johtajien ja minun välilleni. Niin, että kyllä kai minun pitää nyt sitten ymmärtää, ettei puhemiestä voi arvostella.

Toisaalta on se niinkin, etten suostu nöyristelemään poliittisimmankaan puhemiehen edessä.  En varsinkaan siksi, että 34 kansanedustajavuoteni aikana en ole tavannut ainuttakaan yhtä puoluepoliittista puhemiestä kuin on Eero Heinäluoma.