Kataisen vanhuspalvelupuheet vailla perää

Share |

Maanantai 3.9.2012 klo 10:44


 

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen

Keskustan kunnallisvaalitapahtumassa Saarijärvellä,

2.9. 2012 klo 13.30

 

Pääministeri Katainen väitti lauantaina Ykkösaamu- lähetyksessä, että hallituksen vanhuspalveluratkaisu tarkoittaa sitä, että "kunnat saavat nyt 150 miljoonaa euroa sellaista rahaa, jota kunnilla ei ole ollut vanhuspalveluihin". Pääministeri antaa näin ymmärtää, että kuntien toiminnallisia edellytyksiä juuri vanhuspalveluihin parannettaisiin sanotulla 150 miljoonalla eurolla. Väite ei pidä mitenkään paikkaansa. Pääministerin sanomaksi tällaisen väärän tiedon sanominen on erittäin vakava asia.

Valtion kunnille myöntämät valtionosuudet perustuvat lakiin ja siinä määriteltäviin perusteisiin.

Palvelujen tuottamiskustannukset, määrä ja olosuhdetekijät muuttuvat ja valtionavustusten määrä niiden mukana. Valtion on siis lain mukaan osoitettava niihin valtionosuutta.

Kataisen-Urpilaisen hallitus leikkaa ensi vuoden budjettiratkaisuillaan 806 miljoonaa euroa siitä määrästä, minkä kuntien kuuluisi saada vielä viime vuonna voimassa olleen lain perusteella kaikkiin lakisääteisiin tehtäviin. Laskennallisesti vanhuspalvelujen osuus leikkauksista on yli 100 miljoonaa euroa.

Vanhuspalveluihin hallituksen ratkaisuissa toisaalla osoitetut muutama kymmenen lisämiljoonaa on paljon vähemmän kuin hallituksen kuntien valtionosuuksiin, käytännössä myös vanhuspalveluihin, kohdistamat valtionosuusleikkaukset toisaalla.

Pääministerin väite, että juuri vanhuspalveluihin kunnille osoitetaan nyt 150 miljoonaa lisäeuroa toiminnan kohentamiseen on siis väärä väite. Lisäraha ei riitä likimainkaan edes vanhuspalvelujen kustannusten ja kuntien verotulojen leikkausten korvaamiseen. Tämä on erittäin valitettavaa ja väärin. Vanhusväestön palvelut tarvitsevat aidon kädenojennuksen myös valtiolta.