Tervehdys lomatunnelmista !

Share |

Keskiviikko 11.7.2012


Suomen kesä on ainakin toistaiseksi näyttänyt enemmän viileää puoltaan. No, ainakin minä uskon, että hellettäkin vielä tulee. Siispä lomamieltä vaan kaikille. Kyllä oikea kesä sieltä tulee.

Luulen, että niin kuin minua, monta muutakin poliitikkoa euroalueen velkakriisi pitää kyllä hyvin hereillä. Huippukokous 28. - 29.6. jatkoi Saksan määrittämällä tiellä: Euroalue halutaan pitää millä hinnalla hyvänsä pystyssä. Nyt uutta hintaa tullaan maksamaan siinä, että uudesta pysyvästä kriisirahastosta, EVM:sta, alettaisiin huippukokouksen päätösten mukaan myöntämään myös suoraa pankkitukea kriisipankeille. Samalla Saksan van Rompuyin työryhmän esitysten ja Saksan vaatimusten mukaan käynnistettiin prosessi pankkiunionin, talousunionin ja poliittisen unionin, sanalla sanoen liittovaltiotien, rakentamiseksi 

 

Eurokriisi pahenee

 

Pääministeri Katainen palasi jälleen kotiin "kontti täynnä torjuntavoittoja".  Jälkimarkkinaoperaatioiden kieltäminen tai Espanjan lainojen etuoikeusjärjestyksen turvaaminen osoittautuivat kuitenkin kohta kuplaksi. Jos keskustalaisen pääministerin kohdalla olisi käynyt samalla tavalla, pintamedia olisi nostanut metakan. Nyt Kataisen hypetys on näiltä osin vaiettu, vaikka kaikki tietävät, ettei jälkimarkkinaoperaatioita kielletty eikä EVM:n Espanjasaatavien etuoikeusjärjestystä turvattu. 

Periaatteellisesti suurin asia liittyy kuitenkin siihen, voidaanko meidänkin piikkiimme alkaa EVM:sta myöntämään suoraa pankkitukea. Se on eduskunnan juhannuksen alla hyväksymän valtiosopimuksen vastaista. Teen kaikkeni, että näin suuressa asiassa ei eduskunnan yli kävellä.

Kaiken kaikkiaan kohtuullista olisi, että euromaat tunnustaisivat, etteivät näin erilaiset maat voi menestyksellä jatkaa valuuttaunionissa. Yhteisiin pelisääntöihin kykenemättömät eurosta ulos. Siitä seuraavat pois lähtevien maiden maksukyvyttömyyden seuraukset on osoitettava niille, joille ne kuuluvat, ao. rahoittajille ja näiden kotivaltioille, ei kriisiin syyttömille kuten Suomelle.  

Esitin jo puoli vuotta sitten, että Suomen pitää valmistautua euron osittaiseen tai kokonaan purkautumiseen. Silloin esitykseni runtattiin. Kolme viikkoa sitten valiokuntaryhmämme esitti samaa. Nyt vihdoin muun muassa Vesa Puttonen ja Hesarin pääkirjoituskin myöntää, että näin täytyy tehdä. Hyvä niin.

 

Gallupeissa parannettavaa

 

Kesän aikana on julkistettu parikin galluppia. Ne eivät mairittele keskustaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että ne on tehty 4.6. - 1.7. eli ennen puoluekokousta ja välittömästi sen jälkeen ja ennen viimeisiä hallituksen euro-seikkailuja.

Minusta on kaikki syyt luottaa siihen, että keskustan gallupit kääntyvät nousuun, kunhan uusi johto pääsee kunnolla työhönsä kiinni. Eurokriisi, hallituksen kuntapolitiikka ja perussuomalaisten kannatuksen murentuminen antavat meille kuin tarjottimella nousun avaimet. Olen varma, että me nousemme.

 

Kuntaremontista voimaa vaalityöhön

 

Hallituksen aivan mahdoton kuntaremontti on puoluesihteerin mukaan vaikuttanut alavireisesti keskustan ehdokashankintoihin ja siten kaiketi koko vaaleihin valmistautumiseen. Noin voi olla, mutta niin ei saa olla! Hallituksen hölmöstä hankkeesta on tehtävä jokaisella paikkakunnalla se keskustan ajankohtaisen kuntapolitiikan peruspilari, jonka ympärille me kutsumme ihmisiä.

 

Hyvää kesää !

 

Mauri Pekkarinen