Juha Sipilästä uusi puheenjohtaja !

Share |

Maanantai 11.6.2012


 


Keskustan puoluekokous on jälleen puhunut. Kokous osoitti, että keskustaliikkeessä on edelleen voimaa ja uskoa tulevaisuuteen. Väkeä oli ja intoa riitti.
Lähdin itse alun alkaen puheenjohtajakisaan mukaan innolla. Kiviniemen jäätyä pois kisasta syntyi julkisuudessa kisasta asetelma, joka tökki minua todella kovasti. Vaikka olen kilpailuhenkinen enkä normaalisti anna periksi, nyt päätin heittää oman pyyhkeeni kehään.
Katsoin, että keskusta on sillä tavalla tienhaarassa, että nyt on syytä hakea uusi alku. Niin kuin vuonna 1980 Keskusta valitsi nuoren Väyrysen ja vuonna 1990 nuoren Ahon, arvioin, että jälleen kerran keskustanuorten toiminnan kautta olisi kasvanut sellainen nuori kansanliikkeen johtajaksi, jolla on jo osaamista ja särmää. Siksi olin Tuomo Puumalan 30- vuotiaan nuoren miehen takana, joka on jo kahdeksan vuoden ajan johtanut muun muassa Kokkolan kaupunginvaltuustoa.
Kokous valitsi kuitenkin Juha Sipilän. Vaikka olinkin Puumalan kannalla, uskon, että Sipilällä on paljon erinomaisia vahvuuksia, joilla hänestä voi tulla todella hyvä johtaja keskustalle. Mies on keskusta-asioissa vielä vähän kokematon, mutta sitäkin kokeneempi ja loistavasti menestynyt bisneksessä. Ja sitä kokemusta mekin keskustassa tarvitsemme. Siispä vielä kerran, vaikka kaipaamaani sukupolvenvaihdosta ei tullutkaan, tuli uusi luuta, joka voi johtaa keskustan jälleen kerran politiikan piikkipaikalle.


Retoriikan sanaleikki ei onnistunut

Käytin puoluekokouksessa minuutin puheenvuoron Tuomo Puumalan puolesta. Kerroin edellä kuvaamani oman luopumiseni ja suositukseni sukupolvenvaihtamisesta.
Perustelin Tuomo Puumalan valintaa muun muassa sillä, että hänellä on nuoreksi mieheksi kova kokemus tämän kansanliikkeen johtamisesta yli 10 vuoden ajalta. Korostin sitten ex-temporee minuutin puheessani, että kansanliikkeen johtajuutta nyt tarvitaan ja siihen jatkoksi repäisin vertauksen, että "kansanliikkeen johtajaa eikä esimerkiksi autoliikkeen johtajaa" me nyt valitsemme.
En lainkaan ajatellut, että tämä sanaleikki voitaisiin tulkita Sipilää vastaan. Vasta illalla kun katsoin uutiset ja sen kuinka Riikka Uosukainen heitti nuo sanat rättinä Sipilän naamalle ymmärsin, kuinka huono sanaleikkini oli, kuinka siitä voi pahalla tahdolla vetää vaikka mitä. Kaiken lisäksi tuo sanaleikki näytti TV:ssä sikälikin kummalta, että korotin siinä ääntäni. Se taas johtui siitä, että yleisö oli antanut kuuluvat aplodit, kun edellisessä virkkeessä olin kertonut kannattavani Tuomoa. Niiden aplodien yli yritin puhua eikä sekään toiminut TV:ssä.
Syy on kuitenkin minun. Retoriikan nokkeluudet eivät aina toimi ja vaikka en sanonnallani tarkoittanut enempää Sipilää kuin esimerkiksi Kaunistoakaan, asia sellaisena voidaan nähdä. Sellaiseen ei minun kokemuksellani pitäisi syyllistyä. Olen tapahtuneesta pahoillani.
Olen kertonut asian Sipilälle. Me jatkamme valiokunnassa jo hyvin alkanutta yhteistyötä.

Mauri Pekkarinen