Jättisiivu sijoittajille

Share |

Maanantai 12.3.2012 klo 8:30


 

”Kreikan valtion velkojen leikkaus onnistui” oli perjantain 9.3. iloisten Kreikka-uutisten kärki.

Yleiseksi käsitykseksi jäi, että nyt pantiin yksityiset sijoittajat tiukoille ja euromaiden tuki voidaan käyttää kreikkalaisten lasten ja sairaiden tilanteen helpottamiseen.

 

Tämä ei ole koko totuus. Sijoittajat suostuvat kyllä leikkaamaan Kreikka-saataviaan suunnilleen sen verran, mihin niiden velkapapereiden arvo on markkinoilla jo leikkautunut. Vastineeksi sille euromaiden kriisirahasto ERVV:n Kreikka- tuesta ylivoimainen valtaosa kanavoituu nyt kuitenkin Kreikan kautta takaisin pankeille ja muille sijoittajille.

 

Yhteensä noin 30 miljardia euroa ERVV:sta osoitetaan velkojen leikkaukseen osallistuville sijoittajille kautta maailman. Vajaat 49 miljardia osoitetaan Kreikan omien pankkien pääomittamiseen ja taseiden korjaamiseen. Tämän lisäksi 52,3 miljardia on tarkoitus käyttää erääntyvien lainojen takaisin maksamiseen.

 

Kaikissa sanotuissa järjestelyissä on viime kädessä kysymys siitä, että sijoittajien riskit jaetaan nyt uudelleen. Kreikan ajautuessa hallitsemattomaan konkurssiin, riskit kaatuisivat täysin sijoittajien ja niiden kotivaltioiden piikkiin. Nyt pankkien riskit sosialisoidaan euromaille, muttei suinkaan sen mukaan, minkä verran mistäkin maasta on Kreikkaan sijoitettu, vaan lähinnä kansantalouden koon mukaan.

 

Tällä mallilla yhteisiä euro-pelisääntöjä ensimmäisinä rikkoneet Ranska ja Saksa siirtävät vastuitaan oman maansa sijoittajista kohtuuttomasti muille, myös  Suomelle.  Saamamme vakuudet eivät paljon taakkamme kevennä.    

 

Lisätietoja: Mauri Pekkarinen

0505113097