Vihreät kivihiilen asialla ?

Share |

Maanantai 5.3.2012 klo 17:37
Vihreä ympäristöministeri esitteli jälleen energiapoliittisia linjauksiaan vaatimalla tällä kertaa turpeen käytön nopeaa lopettamista.  Esitys sai paljon julkisuutta. On kysyttävä, millä Vihreät tuottaisivat energian suomalaisten tarpeisiin!

 

Viimeksi vuonna 2010 energiastrategiasta päätettäessä puolue tuomitsi jo vesivoiman ja ydinvoiman lisärakentaminen. Nyt Vihreät siis vaativat turpeen nopeaa alasajoa puhumatta tälläkään kertaa saastuttavan tuontipolttoaineen, kivihiilen, käytön lopettamisesta. Kivihiiltä käytetään Suomessa 2,5 – 3 kertaa turvetta enemmän.     

 

Vihreät tukivat edellisen hallituksen aikana Keskustan johdolla tehtyjä ratkaisuja uusiutuvan energian lisäämiseksi. Tarvittavasta energiasta niillä parhaimmassakin tapauksessa voidaan tyydyttää korkeintaan  40 % vuoteen 2020 mennessä. Nyt tämäkin vaarantuu, koska Kataisen hallitus on Vihreiden tuella heikentänyt monilla ratkaisuilla uusiutuvan energian lisäkäyttöä.

 

Mielestäni suomalaisilla on nyt perusteltu oikeus kuulla, millä Vihreät tyydyttäisivät tulevaisuudessa energiatarpeemme, sen 60 % , joka vuonna 2020  on tarkoitus tuottaa muilla kuin uusiutuvilla vaihtoehdoilla? Vaikka kaikki energiaa käyttävä teollisuus ajettaisiin maasta ulos, ei uusiutuvan energian lisääminen, mitä suuresti kannatan, riitä edes kotitalouksien ja palvelujen tarpeisiin.

 

Kun Vihreä puolue on tuominnut muiden vaihtoehtojen käytön, onko sen ratkaisu siis kansallisen strategian vastaisesti kivihiilen lisäkäyttö, vai mikä?      

 

Vuoden 2010 Suomen ilmasto-ja energiastrategian mukaan kivihiilen ja öljyn käyttöä tullaan vähentämään lämmön ja sähkön tuotannossa nopeasti ja ajamaan se kutakuinkin alas 2020 –luvun alkupuolella. Myös turpeen käyttöä strategia lupaa asteittain vähentää.

 

Mauri Pekkarinen 0505113097