Keskustan ryhmäpuheenvuoro 28.2. Kreikka-keskustelussa

Share |

Torstai 1.3.2012 klo 9:41


 

Kreikan tarina eurossa kertoo karulla tavalla, kuinka suuri virhe oli rakentaa yhteisvaluutta niin erilaisille maille.

 
Välttämättömän talouskurin rikkoivat ensimmäisenä Saksa ja Ranska. Suomea ja Luxemburgia lukuun ottamatta muut tulivat perässä.


Kreikka ei ruvennut eurossa pelisääntöjä rikkomaan. Se ei ole täyttänyt niitä koskaan. Silti Suomikin, kokoomuksen ja sdp:n johdolla, liputti iloisesti Kreikan eurojäsenyyden puolesta.


Eurossa Kreikankin lainakorot romahtivat. Seurauksen oli velan kolminkertaistuminen. Syntyi suuri kupla ja maa menetti kilpailukyvyn.

Vasta USA:n finanssikriisi herätti markkinat. Alkoi valuvikaisen euroalueen velkakriisi.


Ensimmäisenä se iski juuri Kreikkaan. Suomen silloinen hallitus oli muiden mukana valmis ensiapuun, mutta vain ensiapuun ja edellyttäen, että potilas haluaa parantua.


Viimeistään viime kesänä kävi kuitenkin selväksi, ettei Kreikka ollut toiminut lupaamallaan tavalla eikä kyennyt kestävään muutokseen. Edellytyksiä uusille tukitoimille ei siis ollut.


Siksi jo tuossa vaiheessa Keskusta sanoi EI uusille apupaketeille. Edellytimme Suomen hallituksen ajavan nopeaa velkasaneerausta ja mahdollisuutta Kreikan jättäytymiseen euron ulkopuolelle.


Mutta vaikka Kreikka on pettänyt lupaukset ja sen edellytykset eurossa romahtaneet, Kataisen - Urpilaisen hallitus on ollut valmis sekä uusiin Kreikka- paketteihin että kriisirahastojen vastuiden ja riskien valtavaan kasvattamiseen.
Kreikan uuden tukipaketin onnistuminen on tyhjän päällä.


Hallitus sanoo,

 
- että Kreikan talouden raju supistuminen pitäisi kääntää pikaisesti auttajiaan nopeampaan kasvuun,
- että maan julkisen talouden tolkuton alijäämä pitäisi jo pikimmiten vääntää 10 miljardin euron perusylijäämäksi,
- että pitäisi ja pitäisi ….


Keskustan eduskuntaryhmä ei usko tällaisiin taikatemppuihin. Emmekä ole yksin. Luottoluokittaja on laskenut Kreikan lainat roskaluokkaan. Eikä Saksan sisäministerikään jaksanut enää sunnuntaina "pitää suutaan kiinni".


Arvoisa puhemies !


Kreikan itsenäiselle selviytymiselle eurossa ei ole olemassa uskottavaa näkymää. Jatkuvilla satojen miljardien tukipaketeilla maata toki voidaan roikottaa eurossa ja taata kriisin jatkuminen koko euroalueella. Mutta sellainen ei ole oikein kreikkalaisille, ei suomalaisille eikä koko Euroopalle.

Kannettu vesi ei pysy Kreikankaan kaivossa. Maa tarvitsee vielä 40 - 50 %:n suuruisen devalvaation.


Saksan ja Ranskan johdolla yritetään nyt uskotella, että Kreikka pystyisi sellaiseen sisäisellä devalvaatiolla ja euron jäsenenä. Tosiasiassa ne pelaavat aikaa ja laittavat meidät keventämään pankkiensa tappioita ei vain Kreikassa, vaan muissakin kriisimaissa.


Arvoisa Puhemies !


Suomella on nyt kolme vaihtoehtoa:

- Yksi on ottaa hallituksen linjalla muiden maiden ja sijoittajien uusia ja taas uusia miljardivastuita veronmaksajiemme piikkiin.
- Toinen on eristäytyä Hiidenkivelle perussuomalaisten tapaan ja sanoa ei koko pahalla maailmalle.
- Kolmas ja keskustan mielestä ainoa kestävä vaihtoehto on yhdistää Suomen etu ja euro-kriisin tosiasiat.


Siksi Keskustan mielestä Kreikalle ja koko euroalueelle välttämätön ratkaisu on tehtävä heti:

 
- Kreikkaan sijoittaneiden ja niiden kotimaiden on tunnustettava maan luisuminen maksukyvyttömyyteen ja kannettava siitä vastuu.
- Samalla Kreikka on siirrettävä hallitusti euron ulkopuolelle.
- Uuden devalvoituvan valuuttansa turvin - ja IMF:n ja EU avulla - Kreikka voi saavuttaa kilpailukyvyn ja yltää kasvuun.

 
Tämän kaiken sanominen sopii juuri Suomelle paremmin kuin yhdellekään toiselle euromaalle. Me olemme eläneet ja haluamme jatkossakin elää eurossa sen pelisääntöjen mukaan. Silti meistä uhkaa tulla suhteellisesti euro-kriisin suurin maksaja.


Vaikka hallituksen vakuusjärjestely voisikin jonkin verran vähentää uudesta Kreikka-paketista syntyviä riskejä, 6,65 miljardin takausvastuut eivät tee oikeutta laskunsa aina maksaneille suomalaisille.

Edellä olevan perusteella esitän,

että hallituksen tiedonanto Kreikan II-tukipaketista ei luo uskottavia edellytyksiä maan selviytymiseksi taloudellisesti kestävälle uralle,
että eduskunta katsoo esityksen olevan Suomen kansallisen edun vastaisen eikä hyväksy Suomen osallistumista Kreikan II tukipakettiin,
sekä toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

 

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen