Siinä oli sittenkin yllätyksen makua !

Share |

Tiistai 24.1.2012 klo 16:38


Presidentin vaalien ensimmäinen kierros oli sittenkin monien yllätysten kisa. Ylivoimainen ennakkosuosikki Niinistö, vaikkakin voitti selvästi ensimmäisen kierroksen, tippui kuitenkin TV- esiintymisten myötä tavallisten kuolevaisten joukkoon. Vastaavasti Paavo Väyrynen loikkasi lähes nollakannatuksesta yli keskustan puoluekannatuksen noin 17,5 %:n lukemiin. 

Vieläkin suurempiin yllätyksiin ylsivät omassa suunnassaan Pekka Haavisto ja Paavo Lipponen. Ensiksi mainitun positiivinen persoona lähti jo viikkoja sitten nousuun, Lipposen laskuun. Niinpä, siitä hetkestä, kun Haavistolla näytti ensimmäisen kerran olevan mahdollisuuksia kisata toisesta sijasta, kiltistä Haavistosta tuli mitä erilaisempien äänestäjien mahdollinen vaihtoehto.

Vaikka Väyrysen mainio kenttätyö innosti, virta vasemmistosta ja vähän Niinistönkin suunnalta Haavistolle voimistui. Jopa niin, että monessa etelän suuressa kaupungissa Haavisto sai vaalipäivänä enemmän ääniä kuin Niinistö.

 

SDP:n historiallinen häviö ja hallitustyö

 

Lipposelle ja SDP:lle vaalit olivat kaikkien aikojen tappio. Yli-itsevarma asenne, se sama millä hän kansaa kuulematta yhdessä Niinistön kanssa vei Suomen euroon, Soinin joukkojen ja vähän Väyrysen ja keskustankin halveeraaminen, eivät purreet.

Nyt voi vain kuvitelle tunnelmia maan hallituksen sisällä, kun siellä valmistaudutaan kehysriiheen. Hallitus on seisonut tumput suorana Suomen talouden kääntyessä jopa muita eu- maita jyrkemmin kohti taantumaa. Suuria  ratkaisuja on kohta aivan pakko tehdä. Useimmat niistä on sen sukuisia, joita vastustamalla SDP kävi viime eduskuntavaalit. Että juuri selkäänsä saanut SDP tekemässä hallituksessa itsensä kieltäviä ratkaisuja…

Mutta niin muuttui maailma Soininkin kohdalla. Väyrynen, vaikkei syyllistynytkään perussuomalaisten populismiin, kykeni palauttamaan monen keskuslaisen kotiinsa ja painamaan Soinin joukkojen kannatuksen takaisin alle 10 %:n tasolle. Ja se oli yksi monista Väyrysen kampanjan positiivisista tuloksista. Sitä eivät tehneet Niinistö tai Haavisto.

 

Keskusta kohti keskustaa

 

Soinilaisten pysäyttämisen poteroihin Suomen keskusta ei voi kuitenkaan jäädä. Työtä kannatuspohjan vahvistamiseksi viime eduskuntavaaleissa murentuneilla perinteisesti vahvoilla alueilla on jatkettava. Se ei voi kuitenkaan tarkoittaa kilpailua Soinin kanssa eu- vastaisuudessa tai populismin muilla tantereilla.

Keskustan on kirkastettava se aatteellisesti selkeä ja uskottava vaihtoehto, millä kolmissa vaaleissa kahden viime vuosikymmenen aikana on noustu Suomen suurimmaksi puolueeksi. Siinä linjassa yhtyy kansakuntaa  eteenpäin vievä sivistyksen ja yrittämisen voima vahvaan tahtoon sosiaalisesta ja alueellisesta oikeudenmukaisuudesta ja ekologisesta tasapainosta. Siinä linjassa meillä on myös kyky nähdä Suomi aktiivisena toimijana Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. 

 

Ei Keskusta siis nouse mistään city- liberalismista enempää kuin soinilaisuuden helppoheikki- linjastakaan. Keskusta nousee Keskustasta.

 

Mauri Pekkarinen