Kiitos ei (pullistelijoiden) euroytimelle

Share |

Sunnuntai 11.12.2011 klo 22:23


”Suomen on yhdessä muiden kolmen A:n maiden kanssa otettava euroalueella vahvempi puhevalta!” Suunnilleen noinhan se meni, Stubbin, Kataisen ja Niinistön profiilin korotus.

Äkkiä kuultuna moinen hivelee nationalistisia tuntoja. Vaatimuksessa kaikuu myös vähintäänkin vihjaileva viesti siitä, että me pohjoisen ”voimamiehet” Suomi ja Saksa panemme järjestykseen nuo eteläisen Euroopan luuserit.

Ensi kuulemalta tämä pullisteleva ulostulo herätti ainakin kaksi kysymystä.

Ensiksi, miten kokoomusjohtajien sanoma sopii yhteen sen kanssa, että samat Katainen ja Stubb olivat ainakin Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten aikana valmiita nielemään liki kaikki yhteisvastuullisesti kannettavaksi esitetyt taloustaakat, mitä euroalueen ytimestä esitettiin? Keskusta rajasi kuitenkin vastuut tarkasti "ensiaputoimiin". Kataisen johtamassa hallituksessa nuo rajaukset on rikottu. Johtamansa hallituksen nimissä Katainen, viimeksi EU:n huippukokouksessa, on antanut sitoumukset yli kaksinkertaistaa Suomen vastuut euroalueen velkakriisistä.  

Toiseksi, itseriittoisessa julistautumisessa euron ytimen ytimeen on tosiasiassa kysymyksessä pienen maan verhottu hyppy ilman omaa rattia Saksan ohjaamaan kelkkaan. Saman Saksan, jonka liittokansleri Merkel ja hänen puolueensa muutama päivä sitten julkisti Saksan näkemyksen Euroopan uudesta talousjärjestyksestä, oikeastaan uudesta poliittisesta järjestyksestä.

Merkelin puolueen suunnitelman mukaan EU:sta pitää tehdä kovaotteinen Yhdysvaltoja muistuttava liittovaltio, jossa eu- kansalaiset valitsevat suoralla vaalilla johtajan. Tällaisella EU:lla olisi kaksikamarinen parlamentti, vähän Yhdysvaltojen edustajainhuoneen ja senaatin tapaan.

Minun johtopäätökseni on selvä. Katainen, Stubb ja Niinistö yrittävät kalastella suomalaisilta entistä vahvempaa valtakirjaa viedä Suomi Saksan kelkassa aivan uudenlaiseen integraatioon. Tuollaisen euro-EU:n ytimessä eivät olisi Stubbin ”huonot euromaat”, eivätkä tietystikään euroalueen ulkopuoliset maat Ruotsi, Englanti ja Tanska.

Nämä kalastusretket kokoomuspoliitikot myyvät nyt suomalaisille sanomalla, että me kuulumme vahvoihin valtioihin ja meillä pitää olla euromaailmassa suurempi puhevalta. Tosiasiassa tuossa Stubbin nyt esittämässä kokoomusmatkassa Suomi nopeasti menettäisi suuren osan siitä, mitä on vielä jäljellä.

 Mauri Pekkarinen