Arkistosta, joulukuu 2010: Ei piikkiä auki uusille Kreikoille

Share |

Perjantai 11.2.2011 klo 18:50 - Mauri Pekkarinen


Irlannin valtion taakkaa on lisännyt tarve pääomittaa samaan aikaan eräitä pankkejaan. Tilannetta ei ainakaan nopeasti helpota sekään, että maan talouden kasvu on juuttunut vain niukasti yli 0 %:n ja työttömyys kasvanut yli 13 %:n.

Irlannin julkisella taloudella on edessä mittava sopeutusohjelma, joka vaatii maan poliittisilta päättäjiltä todella kovia ratkaisuja.

Akuuttia rahantarvetta ei Irlannin valtiolla kuitenkaan lähiaikoina ole. Siksi EKP:n on nyt vaan huolehdittava välttämättömästä likviditeetistä. Irlannin työntämiseen vakauttamismekanismien piiriin ei tarvinne mennä ainakaan vielä, jos EKP hoitaa sille mielestäni kuuluvat vastuut.

Kevääseen mennessä, lainojen uusimisen ollessa edessä, niiden järjestelyistä voi tulla vaativa tehtävä. Asianomaisten pankkien selviytymisen varmistaminen saattaa vaatia erityisiä toimia. Pankkien rahoituksen hoitaminen on oltava kuitenkin tällöinkin kunkin jäsenmaan hallituksen, keskuspankin ja EKP:n vastuulla.

Jäsenmaan toinen toisensa jälkeen pelastaminen unionin yhteiseen piikkiin vakausinstrumentteja käyttäen, on mahdotonta. Se olisi täysin kohtuutonta nyt kun on aikaa, toisin kuin Kreikan tapauksessa, asioiden järjestämiseen hallitusti myös muutoin.

Pariltakin edelliseltä vuosikymmeneltä on aivan toimivia esimerkkejä siitä, miten velkasaneeraukseen joutuneen maan asiat on IMF:n johdolla onnistuttu sittenkin hoitamaan varsin kohtuullisesti.