Maurin esittely

Reijo Mauri Matias Pekkarinen - keskustalainen Euroopan parlamentin jäsen


Olen neljän lapsen isä, kymmenen lapsenlapsen isoisä ja Raijan puoliso.

Synnyin 72 vuotta sitten Kinnulassa. Sieltä tie vei Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan, osallistumaan ja rakastumaan.


Maurin CV

Maurin perheMenin ensin opiskelijapolitiikkaan ja sitten naimisiin. Opiskelin nopeasti ja olin samalla töissä tiedejärjestössä, Jyväskylän kaupungilla ja yliopistolla, alle vuoden kussakin. Sitten politiikasta tuli työ. Sitä työtä olen tehnyt kaikella sillä tarmolla mitä minulla on, opiskellut maan ja välillä maailmankin parhaiden asiantuntijoiden kanssa asioita.

Oppimani olen sovittanut ihanteideni ja arvojeni pohjalta äänestäjieni tahtoon ja Suomen parhaaksi. Minut valittiin ensi yrittämällä valtuustoon 1976,samoin kansanedustajaksi vuonna 1979. Nyt on menossa kymmenes kausi kansanedustajana.

Olen toiminut 1980- luvulla Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana, sittemmin 1999 - 2003 ryhmän puheenjohtajana, Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana 1995- 1999 ja nyt, kesästä 2012 lähtien Talousvaliokunnan puheenjohtajana.

Olen toiminut ministerinä viidessä hallituksessa. Sisäministerinä 1991 - 1995, kauppa- ja teollisuusministerinä 2003 - 2008 ja elinkeinoministerinä 2008 - 2011. Yhteensä lähes 4.400 vuorokautta, reippaasti yli 12 vuotta. Olen Suomen historian viidenneksi pitkäaikaisin ministeri.

Onneni on ollut, että olen eri vaalikausilla saanut muutoinkin aina erilaisia ja haastavia tehtäviä, kuten YLEn hallintoneuvoston pj, Suomen Kuntaliiton valtuuston pj, Suomen Pankin valtuuston jäsen ja puheenjohtaja. Kesällä 2012 minut valittiin Itellan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi.

Olen ollut Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1976 vuoteen 2004 ja uudemman kerran vuoden 2009 alusta lukien uuden Jyväskylän valtuustossa. Vanhasen I -hallituksen aikana jouduin usein olemaan maanantait maailmalla. Siksi jätin vuoden 2004 kunnallisvaalit väliin. Kuntaliitoksen jälkeen palasin syksyn 2008 kuntavaaleissa uudestaan kansan tuella valtuustoon.

Uskon myös, että kunta-alan kokemuksestani on apua Keskustan kuntapolitiikassa. Toimin neljä vuotta kunta-asioista vastaavana sisäministerinä. Sen jälkeen olin neljä vuotta Suomen Kuntaliiton valtuuston puheenjohtajana. Lisäksi olen johtanut noin 15 vuotta puhetta Keski-Suomen maakuntavaltuustossa.

Muuten olen sitä mieltä, että ihmisen elämässä pitää olla muutakin kuin politiikkaa. Olen toiminut muun muassa Keski-Suomen Liikunnan ja Urheilun puheenjohtajana, Suomen Ampumahiihtoliiton vpj:na. Liikunnalla on aina ollut tärkeä rooli elämässäni. Talvisin viihdyn hiihtoladulla. Kesäisin lenkkitossut kulkevat mukanani matkoilla. Paras urheilusaavutukseni on pronssitila puolustusvoimien mestaruuskisoissa.

Tänään tärkeintä minulla on auttaa lapsia ja nuoria liikunnan piiriin ja huolehtia liikuntapaikoista. Entisenä pesäpallon pelaajana olen lastenlasteni mukana innostunut jalkapallosta. Jyväskylässä vaan kenttätilanne on heikko. Aiomme korjata asian.

Tärkeää on myös käydä silloin tällöin Raijan kanssa kävelylenkeillä.

***

Sen verran olen ponnistellut, että ensin Lappeenrannan Teknillinen yliopisto kutsui minut tekniikan kunniatohtoriksi ja sittemmin Jyväskylän yliopisto kauppatieteiden kunniatohtoriksi. Suomen akatemian tutkimuksessa minut valittiin asiantuntevimmaksi ja vahvimmaksi ministeriksi viimeisen 30 vuoden aikana.